Κασουλίδης: Ευγνωμοσύνη προς τον Μπούτρος Γκάλι

{loadposition ba_textlink}

Την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς τον Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι για τον έντονο ζήλο που επέδειξε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, υπογράφοντας το μεσημέρι το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε στην Πρεσβεία της Αιγύπτου στη Λευκωσία μετά το θάνατο του αιγυπτιακής καταγωγής πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

“Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυπριακής Κυβέρνησης υπέγραψα το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του πρώην ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου”, είπε ο κ. Κασουλίδης σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του βιβλίου, εκφράζοντας συλλυπητήρια για το θάνατό του.

Νομίζω, ανέφερε, “ότι εκφράζοντας τον κυπριακό λαό πρέπει να υπομνήσουμε πρώτον το ρόλο του ως ενός σταθερού Αιγύπτιου ικανότατου διπλωμάτη για την Κύπρο, και δεύτερο το ρόλο που διαδραμάτισε, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, με τις άοκνες προσπάθειές του να προωθήσει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.

Ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε ότι “κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εκδόθηκε η ιστορική δική του έκθεση (του Γκάλι) για την Κύπρο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο γεγονός ότι το Κυπριακό δεν προχωρεί εξαιτίας της αδιαλλαξίας της τότε τουρκοκυπριακής ηγεσίας – που ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς – ενώ στην ίδια έκθεση αναφέρθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο ως την πιο στρατοκρατούμενη περιοχή στον κόσμο”.

Ακολούθησαν, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, “οι ιδέες τις οποίες κατέθεσε προσπαθώντας να επιλυθεί το Κυπριακό” και οι οποίες “προσέκρουσαν κυρίως στην τουρκική στάση. Για αυτό και η μνήμη του συνδέεται με τις σημερινές προσπάθειες, και ελπίζω η παρακαταθήκη που αφήνει να τιμηθεί αυτή τη φορά”, πρόσθεσε.

Ο κ. Κασουλίδης έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων: «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θάνατο του τέως Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, ενός άξιου Αιγύπτιου διπλωμάτη και επιτυχημένου πολιτικού, του οποίου οι άοκνες προσπάθειες για ειρήνη θα παραμείνουν στην μνήμη μας”.

“Ο λαός της Κύπρου είναι ιδιαίτερα ευγνώμων στον Μπούτρος Γκάλι για τον έντονο ζήλο που επέδειξε για την επίλυση του Κυπριακού. Η παρακαταθήκη του παραμένει. Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και το λαό της Αιγύπτου»”, πρόσθεσε.

Πηγή: KYΠΕ