Κίνημα Οικολόγων: “Υπό προϋποθέσεις οι αλλαγές στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας”

{loadposition ba_textlink}

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα αντιμετωπίσει θετικά αλλά με κριτική σκέψη το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τέλη Φεβρουάριου στη Βουλή για αλλαγές στην παροχή υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης ύστερα από ενημερωτική συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών, και Έργων Μάριο Δημητριάδη.

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, φαίνεται ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στις καθυστερήσεις των αεροπορικών πτήσεων στην Ευρώπη, έχει δηλαδή ένα τμήμα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας το οποίο είναι προβληματικό. Πρόσθεσε ότι μελέτη του Eurocontrol αναφέρει ότι η Κύπρος είναι η κύρια πηγή πρόκλησης καθυστερήσεων στην Ευρώπη, κάτι που είναι πολύ προσβλητικό.

Όπως είπε, θεωρεί ότι η πρόταση για θεσμικό διαχωρισμό του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορία έτσι ώστε οι υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας να γίνουν μια ξεχωριστή εταιρεία ιδιωτικού δικαίου είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να διασφαλιστεί ότι θα είναι θετική για το δημόσιο συμφέρον, δεν θα επηρεάζει τις εργασιακές σχέσεις αρνητικά, θα εξασφαλίζεται η ασφάλεια, η μείωση του κόστους και γενικά θα είναι μια συμφέρουσα λύση.

«Εμείς δεν αποκλείουμε αυτό το θεσμικό διαχωρισμό στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, δεν είμαστε δογματικοί, ούτε για τη δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης συμβαίνει ακριβώς αυτό», ανέφερε.

Είπε ότι το Κίνημα θα μελετήσει το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τέλος Φεβρουαρίου στη Βουλή. Όπως είπε, αν εξασφαλιστεί ότι δεν επηρεάζονται αρνητικά οι προϋποθέσεις που προανέφερε, τότε το Κίνημα θα αντιμετωπίσει θετικά το νομοσχέδιο όπως θα κατατεθεί στη Βουλή.

Πηγή: KYΠΕ