Κύριος ομιλητής σε εκδήλωση του τ/κ συνδέσμου “Μάρτυρες της Δημοκρατίας” ο ΓΓ της ΠΕΟ

{loadposition ba_textlink}

Το παράδειγμα των αδικοχαμένων αγωνιστών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θυσιάστηκαν για την ενότητα και τη συναδέλφωση της κυπριακής εργατικής τάξης,” που βρήκαν τη δύναμη να προβάλουν τις αξίες της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης και να αντισταθούν με θάρρος στα σχέδια όσων ήθελαν την Κύπρο μας, εργαλείο στα ιμπεριαλιστικά, γεωστρατηγικά τους παιχνίδια”, είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους νεότερους αγωνιστές της ειρήνης και της δημοκρατίας, δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, ο κ. Κυρίτσης ήταν ο κύριος ομιλητής χθες βράδυ στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Κιόνελι από τον τουρκοκυπριακό σύνδεσμο “Μαρτύρων της Δημοκρατίας”, όπου τιμήθηκε η μνήμη Τουρκοκυπρίων αγωνιστών που δολοφονήθηκαν από φασίστες από το 1958 και μετά, στην Κύπρο και στην Τουρκία.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι οι μάρτυρες που τιμήθηκαν ήταν όλοι τους δραστήριοι αγωνιστές για τη δημοκρατία και την πρόοδο του κυπριακού λαού, ήταν αντίθετοι με τις ιμπεριαλιστικές μηχανορραφίες και τους σχεδιασμούς που ήθελαν τη διχοτόμηση της πατρίδας μας και τη μετατροπή της σε όργανο εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων. “Ήταν άνθρωποι που είχαν το θάρρος να υπερασπίζονται ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες τις πολιτικές και ιδεολογικές τους επιλογές και για αυτό το λόγο δολοφονήθηκαν από τους φασίστες”.

Το καλύτερο μνημόσυνο γ’ αυτούς, είπε, είναι η επαναβεβαίωση ότι και εμείς είμαστε αποφασισμένοι αυτό το δρόμο να βαδίσουμε και τόνισε ότι ΠΕΟ, Dev-is και άλλες προοδευτικές συνδικαλιστικές τ/κ οργανώσεις, στηρίζουν ενεργητικά τις διαπραγματεύσεις και εργάζονται δραστήρια και από κοινού, για να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους ώστε να υπάρξει το αποτέλεσμα για το οποίο διαχρονικά αγωνιζόμαστε.

“Ως ταξικά προσανατολισμένοι συνδικαλιστές, έχουμε όραμα για ένα κόσμο καλύτερο και μια κοινωνία διαφορετική. Θέλουμε λύση που να αφήνει πίσω τις εθνικιστικές αντιπαραθέσεις και να ανοίγει το δρόμο για νέους, κοινούς κοινωνικούς αγώνες, που να ενώνουν τους ανθρώπους της εργασίας και να οδηγούν στην πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη”.

Ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε ιστορικά στις δολοφονίες, που άρχισαν την Πρωτομαγιά του 1958, όταν λόγω της αντίδρασης φασιστικών στοιχείων στην από κοινού εκδήλωση Ε/κ και Τ/κ, εισέβαλαν στα γραφεία του Τουρκικού Εκπαιδευτικού Συλλόγου και τα κατέστρεψαν. Στα τέλη Μαΐου 1958 δολοφονούνται ο Φαζίλ Οντέρ και ο Αχμέτ Γαϊχγια, ηγετικά στελέχη του Τουρκικού Εκπαιδευτικού Συλλόγου, είπε, ενώ λίγες μέρες πριν, είχε προηγηθεί η απόπειρα δολοφονίας του Αχμέτ Σατί, του υπεύθυνου του Τουρκικού Γραφείου της ΠΕΟ. Στις 26 Απριλίου 1962 δολοφονήθηκαν και οι Αχμετ Γκιουρκάν και Αϊχαν Χικμέτ ώστε να σιγήσει για πάντα η εφημερίδα Τζουμχουριέτ που εξέδιδαν οι ίδιοι. Το 1965 ακολουθεί, πρόσθεσε, η άνανδρη δολοφονία των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη.

Αναφέρθηκε επίσης στα μέλη της KOGEF, της οργάνωσης των Κυπρίων φοιτητών στη Τουρκία, και τους Οζέρ Ελμάς, Μεχμέτ Ομέρ, Μουχαρέμ Οζντερίμ, Μουσταφά Ερτάν, Ερτζαν Τουργκούτ και Σαντίκ Τζεμίλ που ως φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και στα Άδανα, δολοφονήθηκαν για την δράση τους. “Δολοφονήθηκαν γιατί υποστήριζαν την ειρήνη, τη δημοκρατία και την λύση αρχών στο Κυπριακό. Συνεχιστής ήταν και ο ενεργός υπερασπιστής της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας Κουτλού Ανταλί”.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ σημείωσε ότι εκείνη την περίοδο η υπόθαλψη του εθνικιστικού μίσους βρισκόταν ήδη σε έξαρση και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τότε εκδηλώθηκαν και στην ε/κ κοινότητα δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις από την ΕΟΚΑ, εναντίον αριστερών. “ Το επιχείρημα και στις δυο κοινότητες από τα φασιστικά στοιχεία το ίδιο. Είναι προδότες. Άθλιο και θλιβερό επιχείρημα”. Αναφέρθηκε σε αγωνιστές όπως ο Ττοφαρής, ο Μένοικος, ο Μιχάλης Πέτρου, ο Αρκοπάναος, ο Σακκάς. Εκλεισε δε την ομιλία του με απόσπασμα από τον γνωστό Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμετ: “τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα”.

Πηγή: KYΠΕ