Λιλλήκας : Ο ΥΠΕΞ κάνει “πλάτες στην Τουρκία και αφήνει εκτεθειμένη τη Ρωσία“

O Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δεν αντιλαμβάνεται ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε φίλες χώρες, όπως η Ρωσία.

Μιλώντας από την Πάφο, ο κ. Λιλλήκας είπε, πως με τη χθεσινή του δήλωση ο κ. Κασουλίδης ότι ` δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες τάχατες για τις παρεμβάσεις Ερτογάν και την επίδραση της Τουρκίας στις διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο”, ουσιαστικά παρουσιάζεται,- όπως είπε- “ ως ένας υπουργός Εξωτερικών , ο οποίος πρώτον δεν έχει επικοινωνία με τον ΠτΔ και δεν γνωρίζει τι γίνεται στις συνομιλίες και δεύτερον υποτιμά μεγάλες φίλες χώρες όπως είναι η Ρωσία, εκτιμώντας με το υπονοούμενό του ότι χώρες όπως η Ρωσία ενημερώνεται και σχηματίζει πολιτική απέναντι στη Τουρκία με βάση δημοσιεύματα”.

Πρόσθεσε ακόμη πως με την δήλωση του ο κ. Κασουλίδης στην ουσία “ κάνει πλάτες στην Τουρκία”.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως εάν ο Υπουργός Εξωτερικών της ΚΔ `δίνει δικαιολογητικά στην Άγκυρα` τότε, `γιατί χώρες όπως είναι η Ρωσία ή άλλες φιλικές χώρες να συνεχίζουν είτε να στηρίζουν την εθνική μας υπόθεση, είτε να ασκήσουν τις όποιες πιέσεις πάνω στην Τουρκία, για να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της;`.

Είπε ακόμη, πως αυτό που έκανε η Ρωσική Κυβέρνηση θα έπρεπε να το χαιρετίσει πρώτα και πριν από όλους η Κυπριακή Κυβέρνηση, ενθαρρύνοντας έτσι συνέχισε και άλλες φίλες χώρες να παρέμβουν και να ασκήσουν την ίδια κριτική προς την Τουρκία με στόχο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

Αντί τούτου σημείωσε, “ο κ. Κασουλίδης κάνει πλάτες στην Τουρκία και αφήνει εκτεθειμένη τη Ρωσία”.

O κ. Λιλλήκας ανέφερε πως πρέπει να αποφασίσει ο κ. Κασουλίδης ότι το κριτήριο του θα είναι η προάσπιση των εθνικών μας `δικαιωμάτων και όχι να έχει έγνοια αν θα κακοφανεί σε κάποιες άλλες πρωτεύουσες, εάν υποστηρίξει τη θετική στάση της Ρωσίας`.

Ανοιχτός διάλογος με τους καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου της Πάφου
—————————–

Την άμεση ανάγκη να υπάρξει διάλογος μεταξύ Δήμου Πάφου και καταστηματαρχών σημείωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας που περιόδευσε σήμερα στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Πάφου, καταλήγοντας στην αγορά για ανοικτό διάλογο, ανέφερε πως αποτελεί άμεση ανάγκη “ να μπει επιτέλους ο Δήμος σε ένα διάλογο μαζί με τους δημότες, τους άμεσα ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε να δει στην πράξη τα προβλήματα τους και να πάψει να αυτοσχεδιάζει”.

Έχουμε διαπιστώσει συνέχισε, από τον διάλογο μας με τους δημότες ότι, ενώ έχουν ξεκινήσει τα έργα για το Παφος 2017 , εντούτοις δεν υπάρχει ένα master plan.

Υπάρχει είπε ο κ. Λιλλήκας “ μία μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας, όλοι οι σχεδιασμοί – αν υπάρχουν σχεδιασμοί- ”, παρατήρησε , γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, με αποτέλεσμα – όπως είπε- “ οι ενδιαφερόμενοι καταστηματάρχες που σήμερα υποφέρουν τα μέγιστα από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα έργα, να μην γνωρίζουν τι θα απογίνουν οι ίδιοι και ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του Δήμου στην περιοχή την οποία δραστηριοποιούνται επαγγελματικά”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε πως ταυτόχρονα θα πρέπει ο Δήμος να παρουσιάσει ολοκληρωμένη μελέτη , όσον αφορά τον τρόπο ενσωμάτωσης της παλιάς πόλης στην ευρύτερη οικονομική ζωή της πόλης αλλά και μέσα στην τουριστική βιομηχανία της Επαρχίας Πάφου.

Χωρίς αυτή την μελέτη σημείωσε, “ που θα επιτρέπει την άμεση και εύκολη προσβασιμότητα” τα έργα δεν θα αποδώσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν και οι ίδιοι οι επηρεαζόμενοι καταστηματάρχες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επεσήμανε επίσης πως αυτό που προκαλεί πιο έντονες ανησυχίες στους καταστηματάρχες είναι το γεγονός ότι ενημερώνονται ή ακούουν φήμες για σχεδιασμούς οι οποίοι επηρεάζουν την δική τους την επιχείρηση .

Πρόσθεσε τέλος πως “ ενδεχόμενα μάλιστα να επιτρέπει σε άλλους να αποκτήσουν την δική τους επιχείρηση, χωρίς να έχουν οι ίδιοι τη γνώση και τη δυνατότητα να αποφασίσουν και να σχεδιάσουν τη δική τους ζωή μετά την λήξη των έργων”, κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Επαρχία Πάφου θα επισκεφτεί το απόγευμα την πλατεία Γεροσκήπου .
Πηγή: ΚΥΠΕ