Μέσω της Μουσικής και του Πολιτισμού μπορεί να προωθηθεί η κουλτούρα της ειρήνης

{loadposition ba_textlink}

Ο κ. Καδής συναντήθηκε σήμερα το πρωί, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με μέλη της Δικοινοτικής Χορωδίας για την Ειρήνη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι θεωρεί τη Δικοινοτική Χορωδία μια πρωτοβουλία αξιέπαινη και αξιόλογη, η οποία «συμβάλλει σε αυτό που θέλουμε και εμείς να προωθήσουμε, την κουλτούρα της ειρήνης και του αλληλοσεβασμού».

«Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται μέσα από ένα ιδιαίτερο τρόπο, μέσα από τη μουσική. Ήταν πολύ σημαντικό να ακούσουμε από τα ίδια τα μέλη της χορωδίας το πώς οι ίδιοι μέσα από τα 20 χρόνια δραστηριοποίησής της, βίωσαν μία διαδρομή συνύπαρξης ανθρώπων από τις δύο κοινότητες, σε ένα ενιαίο σύνολο. Μας περιέγραψαν τα βιώματα και τις εμπειρίες τους, πώς ήρθαν πιο κοντά μέσα από τις δραστηριότητες αυτής της χορωδίας και πώς έφεραν κοντά και άλλους συμπατριώτες μας από τις δύο κοινότητες, μέσα από τις παραστάσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτύξει», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις ως προς το πώς θα μπορούσε να συμβάλει η Δικοινοτική Χορωδία, στην ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή.

«Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαν να διοργανωθούν παραστάσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες να απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, αλλά και το ευρύ κοινό», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκε η προοπτική διοργάνωσης, με πρωτοβουλία της Δικοινοτικής Χορωδίας, μιας μουσικοχορευτικής παράστασης, στην οποία να συμμετέχουν καλλιτέχνες Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι και Αρμένιοι και το περιεχόμενο της, να είναι τέτοιο που να προβάλλει, ακριβώς, την ειρηνική συμβίωση όλων των πολιτών της Κύπρου.

«Μια τέτοια εκδήλωση θα μπορούσαν να την παρακολουθήσουν τόσο οι μαθητές μας όσο και οι εκπαιδευτικοί μας. Αναμένουμε ότι θα έρθει μια συγκεκριμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση, την οποία το Υπουργείο Παιδείας αφού την μελετήσει, θα την στηρίξει για να την δούμε να υλοποιείται μέσα στην επόμενη περίοδο», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε, παράλληλα, ότι περισσότερες δραστηριότητες θα μπορούσαν να συναποφασιστούν, μέσα και από τη συνεργασία της Δικοινοτικής Χορωδίας με την Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση.

«Θα προγραμματιστεί συνάντηση της Χορωδίας με εκπροσώπους της Τεχνικής Επιτροπής και θα είμαστε πολύ ευτυχείς να στηρίξουμε, αφού πρώτα τις μελετήσουμε, τις προτάσεις που θα προκύψουν μετά από μια τέτοια συνάντηση», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ