Νότιο Σουδάν: 18 νεκροί από συγκρούσεις σε στρατόπεδο προστασίας πολιτών του ΟΗΕ

{loadposition ba_textlink}

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από συγκρούσεις που ξέσπασαν σε στρατόπεδο του ΟΗΕ, το οποίο φιλοξενεί ανθρώπους που διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν. Μεταξύ των νεκρών είναι και δύο εργαζόμενοι της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στο Νότιο Σουδάν το Δεκέμβριο του 2013, από έναν καβγά μεταξύ του Προέδρου Σάλβα Κιρ και του εκδιωγμένου Αντιπροέδρου του Ρικ Μακάρ. Ο καβγάς κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών όπως συνήθως συμβαίνει μεταξύ αντίπαλων εθνοτικών ομάδων.

Από τότε, οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκουν καταφύγιο σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, από τα τέλη του 2013. Αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή (UNMISS) ανακοίνωσε χθες, ότι την προηγούμενη νύχτα είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ εθνοτικά αντίθετων ομάδων στο στρατόπεδο του ΟΗΕ στο Μαλακάλ, με συνέπεια πέντε άτομα να σκοτωθούν και τριάντα να τραυματιστούν.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δήλωσε αργότερα ότι από τις συγκρούσεις υπήρχαν τουλάχιστον επτά νεκροί. “Τουλάχιστον δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στο Μαλακάλ, μεταξύ των νεκρών είναι και δύο Σουδανοί εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) οι οποιοί δέχθηκαν επιθέσεις στα σπίτια τους,” ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν επίσης ότι περιθάλπτουν 36 τραυματίες, από τους οποίους τουλάχιστον οι 25 έχουν τραύματα από πυροβολισμούς. “Η επίθεση αυτή, κατά πολιτών είναι εξοργιστική και απαιτούμε από τις ένοπλες ομάδες να σταματήσουν αυτές τις ενέργειες,” ανέφερε σε δήλωσή του, ο Μάρκους Μπάχμαν συντονιστής των προγραμμάτων της διεθνούς οργάνωσης, στο Νότιο Σουδάν. `Οπως έγινε γνωστό από την αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή, νεαροί από τις εθνοτικές ομάδες Σιλούκ και Ντίνκα, οι οποίοι διαμένουν εντός των εγκαταστάσεων προστασίας του στρατοπέδου, άρχισαν να συγκρούονται την Τετάρτη το βράδυ, χρησιμοποιώντας πιστόλια, μαχαίρια και άλλα όπλα.

Η UNMISS ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο πολιτικής προστασίας, στο Μαλακάλ φιλοξενεί 47.791 ανθρώπους, επί του συνόλου των 198.440 που ζουν στις έξι εγκαταστάσεις φιλοξενίας που διαχειρίζεται, σε ολόκληρο το Νότιο Σουδάν. Ο Κιρ και ο Μακάρ υπέγραψαν συμφωνία τερματισμού των συγκρούσεων που έχουν κοστίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, στα τέλη Αυγούστου. Οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν τον Ιανουάριο στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Κιρ επανατοποθέτησε τον Μακάρ, στη θέση του Αντιπροέδρου.

Πηγή: KYΠΕ