Ντάισελμπλουμ: Το Eurogroup λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την προοπτική επανένωσης της Κύπρου

{loadposition ba_textlink}

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επαίνεσε την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο με τον οποίο υλοποίησε το πρόγραμμα, τον τρόπο με τον οποίον επιτεύχθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι και την ταχύτητα με την οποία εκτελέστηκαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στοιχεία που συνέβαλαν στην άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η Κύπρος δεν χρειάστηκε τελικά 2 από τα 10 δις ευρώ του προγράμματος, “γιατί η χώρα μπορεί πλέον να σαν σταθεί μόνη στα πόδια της”. “Κατανοούμε ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική για την επανένωση της νήσου και αυτό λαμβάνεται υπόψη από τους Υπουργούς Οικονομικών”, κατέληξε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Σε σχέση με το πάντα επίκαιρο ζήτημα του ελληνικού προγράμματος ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει σοβαρές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό, “ωστόσο, υπάρχουν ακόμη θέματα ανοικτά”, ενώ εκκρεμότητες υπάρχουν και στο δημοσιονομικό για τα επόμενα χρόνια.

“Δεν μπορώ να σας πω πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση”, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Eurogroup. Για την πρώτη φάση της καθόδου της τρόικας για την αξιολόγηση, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις και “παρότι η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων μάς απασχολεί”, όπως είπε, “εμείς διαπιστώνουμε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ανεβάσει ταχύτητα”.

“Oι εταίροι έχουν επίγνωση ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την Ελλάδα είναι δύσκολες κοινωνικά και πολιτικά”, αναφέρει, συμπληρώνοντας όμως ότι “είναι ύψιστης σημασίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015”.

Τέλος, αναγνώρισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση “έχει συνειδητοποιήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης”, επισημαίνοντας ότι σκοπός είναι να έρθουν πίσω τα χρήματα στην πραγματική οικονομία και οι τράπεζες να βοηθούν τις επιχειρήσεις”.

Πηγή: KYΠΕ