Ο αγώνας της μικρής Λουκίας – Ελένης Ζάκου

{loadposition ba_textlink}

Την 1η Απριλίου, η μικρή Λουκία Ελένη Ζάκου, θα γίνει τριών χρόνων. Τρία χρόνια γεμάτα δοκιμασίες, τόσο για την ίδια όσο και για τους γονείς της. Η μικρή Λουκία Ελένη πάσχει από το Β΄ Ομόζυγο Μεσογειακής Αναιμίας, κάτι το οποίο σημαίνει συχνές μεταγγίσεις αίματος και διαρκή τρυπήματα στο σωματάκι της.

Όλα ξεκίνησαν όταν η μητέρα της ήταν τριών μηνών έγκυος και οι γιατροί παρότρυναν τους γονείς να προβούν σε προγεννητική εξέταση. Τα αποτελέσματα όπως δήλωσε ο πατέρας της μικρής, Αντώνης Ζάκου, ήρθαν όταν η εγκυμοσύνη βρισκόταν στον πέμπτο μήνα. «Μου τηλεφώνησαν και μου είπαν να πάω στο Μακάριο Νοσοκομείο. Όταν πήγα στο Μακάριο, μας είπε ο γιατρός να βγούμε στον πρώτο όροφο, να βάλουμε ένα ορό και να κάνουμε αποβολή. Τον ρώτησα για ποιο λόγο να σκοτώσω το μωρό και μου απάντησε ότι το μωρό που θα γεννηθεί θα έχει το Β΄ Ομόζυγο Μεσογειακής Αναιμίας και κάθε μήνα θα αναγκάζεται να βάζει αίμα και θα την τρυπάμε 15 ώρες το 24ωρο και θα βάζουμε και ένα μηχανάκι πάνω της», δήλωσε ο πατέρας της μικρής Λουκίας Ελένης στην «24». Μετά από σκέψη και κατόπιν συμβουλής από τον πνευματικό του, ο κύριος Ζάκου πήρε την απόφαση να πολεμήσει για το παιδί του και να υπομείνει καρτερικά την μέρα που θα θεραπευτεί. «Του απάντησα γιατρέ ο Θεός μου την έστειλε και αυτός θα μου την πάρει». Όπως ανέφερε ο κύριος Ζάκου, «όλος ο κόσμος είναι υπό δοκιμασία μπροστά στον Θεό, έτσι και εγώ θα υπομείνω την δοκιμασία μου». Μετά πήρε την εγκυμονούσα γυναίκα του και την σταύρωσε τρεις φορές με το λαδάκι του Αγίου Λουκά, ζητώντας του να τον βοηθήσει στην δοκιμασία που του έμελλε. Το ίδιο έπραξε και με την Αγία Ελένη. Όταν γεννήθηκε το μωρό την βάπτισε Λουκία Ελένη, τα δυο ονόματα των Αγίων.

Στους έξι της μήνες η μικρή Λουκία Ελένη ξεκίνησε τις μεταγγίσεις αίματος. Μετά από τις μεταγγίσεις πρέπει να κάνει αποσιδήρωση καθώς κάθε φορά ανεβαίνει το σίδηρό της κατά 200 γραμμάρια. «Η κόρη μου στα τρία της χρόνια έχει 3000 σίδηρο και κάνουμε αυτή τη διαδικασία αποσιδήρωσης. Δυόμιση χρόνια κάνω έκκληση προς όλο τον κόσμο να αφιερώσουν 5-10 λεπτά να δώσουν λίγο αίμα για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή. Με όλες αυτές τις προσπάθειες που κάνω, βρέθηκαν δότες για 10 μωρά από την Κύπρο και 15 από την Ελλάδα. Μεγάλη μου χαρά που βρέθηκαν σε άλλα μωρά και μεγάλη μου χαρά να βρεθεί και για την κόρη μου δότης».

Δεν τα βάζει ποτέ κάτω

«Το Καραϊσκάκιο Ίδρυμα καθημερινά μου χτυπάει μια μεγάλη μαχαιριά, λέγοντάς μου, ότι δεν πρόκειται να βρεθεί δότης για την κόρη μου», όμως ο κύριος Ζάκου δεν τα βάζει κάτω και ελπίζει για την μέρα που θα βρεθεί δότης για το παιδί του. Όπως ανέφερε στην «24» ο κύριος Ζάκου, μίλησε μαζί με τον Αρχηγό της Αστυνομίας όπως και με τον Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας, με έγκριση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για να κάνουν αιμοδοσία με δείγμα μυελού του οστού για να βρεθεί δότης, όχι μόνο για την μικρή Λουκία Ελένη αλλά και για άλλα παιδιά που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση.

Οι επιλογές για θεραπεία της μικρής Λουκίας Ελένης

Εκτός από την ανεύρεση δότη μυελού των οστών, οι γιατροί έδωσαν στους γονείς της μικρής Λουκίας Ελένης τις επιλογές της εξωσωματική γονιμοποίησης και της παρακέντησης μυελού των οστών από ομφάλιο λώρο νεογέννητου μωρού. Όπως μας εξήγησε ο κύριος Ζάκου στην πρώτη περίπτωση θα «γεννηθεί ένα μωρό, το οποίο να είναι συμβατός δότης με την αδελφή του, για πλήρη αποθεραπεία της μικρής». Συνεχίζοντας όμως είπε, «εγώ δέχομαι να κάνω όλη τη διαδικασία και ό,τι είναι σωστό να κάνει η κόρη μου. Να κάνω την εξωσωματική. Να γεννηθεί ακόμη ένα μωρό. Όμως μου εγγυάται κάποιος ότι θα με βοηθήσουν οικονομικά να το μεγαλώσω; Πώς θα το μεγαλώσω; Παίρνω ένα επίδομα 1031 ευρώ. Έχω ψώνια, ρεύμα, νερό, βενζίνη, φθορές αυτοκινήτου, οδοιπορικά για να πηγαίνω στο Μακάριο Νοσοκομείο 15-20 φορές. Επιπλέον όταν αρρωστούν τα μωρά να πηγαίνουν στο Γενικό Νοσοκομείο, κτλ. Δεν μου φτάνει. Μετά δυσκολίας τα βγάζουμε πέρας και δόξα τω Θεώ».

Όσο αφορά την περίπτωση του ομφάλιου λώρου, ο κύριος Ζάκου εξηγεί ότι το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας, ξεπερνά τις δυνατότητες του. «Όμως πες βρέθηκε δότης με ποιου τα έξοδα να πάω στο Hadassah στην Ιερουσαλήμ ή στην Ιταλία; Με ποιου τα έξοδα να μείνουμε 7,5 μήνες σε ένα άγνωστο τόπο. Το μόνο που μου δίνει η Κυβέρνηση που θα προβούμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία, ή εξωσωματική ή εξωτερικό, είναι 1200 ευρώ από την Υπουργό Εργασίας. Τα υπόλοιπα; Κανένας. Όλες μου οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό».

Συναντήσεις με Παμπορίδη και Φωτίου

Στις 10 Νοεμβρίου 2015, ο κύριος Ζάκου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κύριο Γιώργο Παμπορίδη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μαζί με τον Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου ο οποίος, σύμφωνα με τον κύριο Ζάκου, «με διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα πάντα, όσο καιρό είναι Υπουργός, για να θεραπευτεί η κόρη μου, πράγμα που δεν έπραξε». Όπως ο ίδιος ανέφερε του προσφέρθηκαν, από τον κύριο Παμπορίδη, δέκα δωρεάν ενέσεις για εξωσωματική. Το κόστος όμως της εξωσωματικής «υποβαθμίζει» τις ενέσεις. Το κόστος για την εξωσωματική είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Ζάκου, «7,5 χιλιάδες και μπορεί να μην πετύχει την πρώτη φορά. Να χρειαστεί δεύτερη. Άλλες 6,5 χιλιάδες. Μπορεί ούτε με την δεύτερη να πετύχει και να πάμε για τρίτη φορά κτλ. Τα έξοδα για τις μεταφορές μας στο εξωτερικό; Στην ουσία δεν έγινε τίποτα».

Μετά την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας, ο πατέρας της μικρής Λουκίας Ελένης, συναντήθηκε και με τον κύριο Φώτη Φωτίου. Στην συνάντηση ο κύριος Φωτίου, ενημέρωσε τον κύριο Ζάκου ότι θα είχε συνάντηση την ίδια μέρα μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως θα καλούσε και τον Υπουργό Υγείας, αλλά και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας κυρία Χριστίνα Γιαννάκη για το θέμα. «Πήγα την επομένη στο γραφείο του κύριου Φωτίου και μου λέει ‘εγώ ο Φώτης Φωτίου πρόσταξα τον Υπουργό Υγείας και την κυρία Χριστίνα Γιαννάκη να βρουν συμβατό δότη για δυο μωρά. Τον μικρό Αλέξανδρο και την μικρή Λουκία Ελένη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Ζάκου. Όμως δεν έγινε κάτι το ουσιαστικό και όπως είπε και ο ίδιος «Περιμένω, περιμένω, περιμένω. Έχω το μωρό μου να τυραννιέται και να βασανίζεται».

Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε

«Με κάλεσε ο Έπαρχος Λευκωσίας και μου έδωσε 3 επιστολές να τις γεμίσω εγώ ή κάποιος δικός μου ή κάποιος γνωστός μου που γνωρίζει για την κόρη μου και με έγκριση του Έπαρχου και του Υπουργού Εσωτερικών κ Χάσικου με τις σφραγίδες για να κάνουμε έρανο για όλη τη θεραπεία του μωρού. Περιμένω…»

Ο ίδιος μένει μαζί με την οικογένειά του σε προσφυγικό συνοικισμό, ενώ λόγω μόνιμης ανικανότητας του, δεν μπορεί να εργαστεί. Ο κύριος Αντώνης Ζάκου διατηρεί λογαριασμό στη ΣΠΕ Ύδρας στο Πλατύ Αγλαντζιάς για εισφορές. Ο οποιοσδήποτε επιθυμεί να προσφέρει ένα μικρό ποσό στην οικογένεια Ζάκου μπορεί να το πράξει μέσω αυτού του λογαριασμού. Ο αριθμός ταυτότητας του κυρίου Ζάκου είναι 714477. Ακόμη καλούμε το κοινό να αφιερώσει 10 λεπτά από τον χρόνο του για να δώσει λίγο αίμα για εξεύρεση συμβατού δότη, όχι μόνο για την μικρή Λουκία Ελένη αλλά και για άλλα παιδιά που πολεμούν με την ίδια ή και παρόμοιες ασθένειες. Αιμοδοσίες μπορούν να γίνουν στο Καραϊσκάκιο Ίδρυμα ή στα κατά τόπους κέντρα υγείας.

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!