Ο Δήμος Αμμοχώστου για σχόλια Προέδρου ΚΕΒΕ και Προέδρου ΔΗΚΟ

{loadposition ba_textlink}

Χωρίς να αποκλείεται το οποιοδήποτε καλοπροαίρετο ενδιαφέρον τόσο για το περίκλειστο τμήμα της πόλης της Αμμοχώστου όσο και για ολόκληρη την πόλη, το κύριο θέμα είναι πολιτικό και η προτεραιότητα είναι να αποδειχθεί η καλή θέληση της Τουρκίας, ως κατοχική δύναμη, για απελευθέρωση της πόλης, αναφέρει ο Δήμος Αμμοχώστου σε ανακοίνωσή του με αφορμή την πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου του ΚΕΒΕ και τις αναφορές για το θέμα.

“Θεωρούμε πολύ σημαντικό να γίνει αποδεκτή η εισήγηση που έκανε προ καιρού ο Δήμος Αμμοχώστου και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση για την είσοδο διεθνών εμπειρογνωμόνων για τη μελέτη ανοικοδόμησης της πόλης. Το θέμα δεν είναι μόνο τεχνικό αλλά άκρως πολιτικό γιατί αυτό θα σημαίνει την απαρχή εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Συμφωνιών Κορυφής και θα εμπλέκει τη διεθνή κοινότητα στην ανοικοδόμηση της πόλης”.

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η ανακοίνωση, όσο καλοπροαίρετα και με καλή πίστη ενεργούν διάφοροι οργανισμοί ή ομάδες πολιτών, αν δεν υπάρχει προηγουμένως συνεννόηση με την κυβέρνηση και το Δήμο Αμμοχώστου όπου αντιπροσωπεύονται όλα τα κόμματα μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους, υπάρχει κίνδυνος να δοθούν λανθασμένα μηνύματα και να δημιουργηθεί σύγχυση σε μεγάλη ομάδα πολιτών ή ακόμα να ακούγονται άδικα φωνές για ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο Δήμος αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται και συμμερίζεται την αγωνία των πολιτών και του υπόλοιπου προσφυγικού κόσμου να προχωρήσουμε σε θετικές κινήσεις με στόχο την επιστροφή, θεωρεί όμως ότι, χωρίς συντονισμό με τον εκλεγμένο Δήμο Αμμοχώστου και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, το όλο θέμα κινδυνεύει να εξελιχθεί αντιπαραγωγικά και όχι στη βάση κεντρικού σχεδιασμού.

Δηλώνει τέλος ότι βρίσκεται στη διάθεση του Επιμελητηρίου και οποιωνδήποτε άλλων οργανώσεων.

Όσον αφορά δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ σχετικά με την Αμμόχωστο ή την περίκλειστη περιοχή “και ιδιαίτερα κάποιες δηλώσεις που του αποδίδονται τελευταία που αναμιγνύει το Google Earth, την Αλυκή της Λάρνακας και μέρος του Πρωταρά”, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου αναφέρει ότι στην τελευταία του συνεδρία θεώρησε ότι δεν μπορούσαν να μείνουν τελείως ασχολίαστες και “έτσι δίδεται η απάντηση που πιθανώς να επεδίωκε”.

Εκτός του γεγονότος ότι γίνονται ασύμμετρες και αχρείαστες συγκρίσεις ελεύθερων περιοχών με κατεχόμενες χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η πολιτική πλευρά των πραγμάτων, η άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πόθος επιστροφής, και άλλα που αυτή τη στιγμή καίνε την ψυχή του κάθε πρόσφυγα αλλά και του κάθε πολίτη της Δημοκρατίας που δεν επιθυμεί διχοτόμηση, “οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε μια προεκλογική περίοδο και σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στην πορεία του Κυπριακού που παρά τις διαφωνίες μας, έπρεπε να καλλιεργείται πνεύμα ενότητας και όχι διάσπασης ιδιαίτερα στον προσφυγικό κόσμο”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Δήμος Αμμοχώστου θεωρεί “αδιανόητη και εθνικά επικίνδυνη την πολιτική της κατηγοριοποίησης και θυματοποίησης του προσφυγικού κόσμου χάριν πολιτικών ή κομματικών φιλοδοξιών ή να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαφωνίας ή διάσπασης μεταξύ των εκτοπισμένων μας. Είναι λυπηρό το να προσπαθούμε να προωθήσουμε τέτοιες φιλοδοξίες επί των ερειπίων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προσέγγιση ότι η πολιτική ανωριμότητα αποτελεί ακόμα μια φορά μέτρο της ωριμότητας του λαού μας ελπίζουμε ότι είναι πλέον ξεπερασμένη”.

Πηγή: KYΠΕ