Παρουσιάστηκε το λογότυπο της εξάμηνης Κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ

{loadposition ba_textlink}

 

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την προετοιμασία της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης δόθηκε το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία, όπου παρουσιάστηκε και το λογότυπο της εξάμηνης Προεδρίας.

Νωρίτερα, συνεδρίασε Υπουργική Επιτροπή υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών και τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Παιδείας και Πολιτισμού, Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εσωτερικών, καθορίζοντας τους στόχους και τις προτεραιότητες που θα επιδιώξει να υλοποιήσει η Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας από τις 22 Νοεμβρίου, όταν θα αναλάβει από την Εσθονία, μέχρι τις 19 Μαΐου 2017, όταν θα παραδώσει στην Τσεχία.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκε επίσης βραβείο στον νικητή του μαθητικού διαγωνισμού για το λογότυπο, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής και η Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου Λευκή Μιχαηλίδου.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Προεδρίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η στόχευση επικεντρώνεται στα δικαιώματα και τις ελευθερίες για όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία διάκριση, στην αγωγή δημοκρατικού πολίτη και στην υπεροχή του κράτους δικαίου.

Οι τρεις προτεραιότητες αποβλέπουν στην ενδυνάμωση της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι η περίοδος της Προεδρίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς, κατά το χρόνο αυτό, θα πραγματοποιηθεί, στη Λευκωσία και το Στρασβούργο, σειρά συνεδρίων, συναντήσεων και άλλων δραστηριοτήτων υψηλού πολιτικού και τεχνοκρατικού επιπέδου, στις οποίες αναμένεται ότι θα συμμετέχουν πλέον των 1.500 αξιωματούχων των 47 κρατών μελών και της Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είπε ακόμη ότι η Προεδρία θα δώσει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά να μάθουν για το Συμβούλιο της Ευρώπης, να μιλήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για το κράτος δικαίου και την δημοκρατία που προωθεί ο διεθνής οργανισμός.

Το λογότυπο της Προεδρίας ήταν αποτέλεσμα μαθητικού διαγωνισμού, τον οποίο διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές της Κύπρου.

Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο κ. Καδής είπε ότι καθώς πλησιάζει η ανάληψη της Προεδρίας, η επιλογή του λογότυπου αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα. «Πρόθεσή μας είναι να εργαστούμε μεθοδικά και συλλογικά σε όλες τις φάσεις προετοιμασίας της Κυπριακής Προεδρίας, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση αυτή με την απαιτούμενη προσοχή και την υπευθυνότητα που της αρμόζει» είπε.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας ως βασική επιδίωξη την αξιοποίηση της περιόδου αυτής για να γνωρίσουν οι μαθητές καλύτερα το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και το έργο που επιτελεί.

Συνεχάρη παράλληλα όλα τα παιδιά Λυκείων και Τεχνικών Σχολών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ενώ πολλά από τα έργα τους παρουσιάστηκαν και κατά την εκδήλωση.

Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο μαθητής του Λυκείου Ακρόπολης, Νεόφυτος Αλεξάνδρου, ο οποίος κέρδισε χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ και τη σειρά βιβλίων «Κύπριοι Καλλιτέχνες» των εκδόσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, ίσης αξίας.

Επίσης απονεμήθηκαν έπαινοι στη Μαρία Ηλία, μαθήτρια από το Λύκειο Δασούπολης και τον Στάθη Λαουρή, μαθητή του Λυκείου Κύκκου Πάφου.

Στο δικό της χαιρετισμό, η κ. Μιχαηλίδου συνεχάρη όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη διοργάνωση της Προεδρίας.

Το παρών τους έδωσαν Υπουργοί και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, Πρέσβεις και μέλη του Διπλωματικού Σώματος, καθώς και μαθητές, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή της χορωδίας φλαούτων του Μουσικού Σχολείου Λεμεσού.

Πηγή: KYΠΕ