Περδίκης: Ανώμαλη προσγείωση το έγγραφο που κυκλοφόρησε η Τουρκία στον ΟΗΕ

{loadposition ba_textlink}

«Δυστυχώς και αυτή η εξέλιξη προσγειώνει απότομα όσους ακόμη επιμένουν με αισιοδοξία πως οι απευθείας συνομιλίες πάνε καλά και θα δούμε τελική λύση του Κυπριακού στο τέλος του 2016. Φαίνεται ότι στο κεφαλαιώδες θέμα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει ακόμα καμφθεί η Τουρκική αδιαλλαξία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σταθερή θέση των Οικολόγων είναι ότι, «εάν φτάσουμε σε μια ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, αυτή θα πρέπει να αποτελεί συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την έννοια της παρθενογένεσης, ούτε τη δημιουργία ενός νέου κράτους από δύο υφιστάμενα ιδρυτικά κράτη ή οντότητες».

Αναλυτικά ο κ. Περδίκης αναφέρει ότι το έγγραφο αποτελεί επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Μεχμέτ Ντανά, προς τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, σε απάντηση επιστολής του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου, Πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, για τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο.

Στην επιστολή του ο κ. Ντανά «επαναβεβαιώνει ότι οι πτήσεις αυτές εντός του κυρίαρχου εναέριου χώρου της λεγόμενης ΤΔΒΚ έλαβαν χώρα με την πλήρη γνώση και συναίνεση των αντίστοιχων αρχών του κράτους, επί των οποίων η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη νότια Κύπρο δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία».

Σε απάντηση αναφορών της επιστολής για τα παράνομα λιμάνια του ψευδοκράτους, ο κ. Ντανά γράφει πως «αυτός ο ισχυρισμός αγνοεί τις τρέχουσες πραγματικότητες επί του εδάφους, ήτοι την παρουσία δύο ανεξαρτήτων αυτοδιοικουμένων κρατών επί της νήσου Κύπρου, έκαστο των οποίων ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία εντός του αντιστοίχου εδάφους του».

Προς ενίσχυση των λεγομένων του, ο κ. Ντανά παραθέτει απόσπασμα της έκθεσης του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς το Σ.Α., στις 28 Μαΐου 2004, με την οποία ζητά από τα μέλη να δώσουν ισχυρή ένδειξη στα κράτη μέλη «για να συνεργαστούν τόσο διμερώς όσο κι εντός διεθνών σωμάτων για την εξάλειψη αχρείαστων περιορισμών και φραγμών που έχουν ως αποτέλεσμα την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».

Πηγή: KYΠΕ