Στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο για το νάρκοτεστ

{loadposition ba_textlink}

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων Αντώνης Αντωνίου, έχει ολοκληρωθεί στις Επιτροπές Συγκοινωνιών και Νομικών η συζήτηση του νομοσχεδίου που ελέγχει την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι πρόσωπο το οποίο οδηγεί ή αποπειράται να οδηγήσει και ευρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια, σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 3,500 ευρώ, σε στέρηση της άδειας οδήγησης που δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια και σε επιβολή 3 έως 6 βαθμών ποινής.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο που οδηγείται για ψήφιση στην ολομέλεια, ο οδηγός που αποπειράται να οδηγήσει και υπάρχει υποψία ότι βρίσκεται υπό επήρεια ναρκωτικών καλείται να δώσει δείγμα σάλιου για προκαταρκτική εξέταση. Σε περίπτωση ανίχνευσης ναρκωτικών από την προκαταρκτική εξέταση, ζητείται να δώσει πρόσθετο δείγμα σάλιου για εργαστηριακή εξέταση. Όποιο πρόσωπο αρνείται να δώσει δείγμα σάλιου για έλεγχο, διαπράττει ποινικό αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται στις ίδιες ακριβώς ποινές.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, τα έσοδα που θα προέρχονται από καταδίκες λόγω οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών θα κατατίθενται σε ένα ειδικό ταμείο για σκοπούς απεξάρτησης ουσιοεξαρτόμενων ατόμων. Για την εξέταση, εξήγησε ο κ. Αντωνίου απαντώντας σε ερώτηση, δεν θα επιβαρύνεται ο ελεγχόμενος.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι ήδη έχει περιληφθεί στους προϋπολογισμούς του 2016 ποσό ύψους 600,000 ευρώ για αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού για να μπορεί να γίνεται αξιόπιστος έλεγχος από το κρατικό χημείο.

Πηγή: KYΠΕ