Συνεχίζονται οι δράσεις του προγράμματος για ένταξη υπηκόων τρίτων χώρων

{loadposition ba_textlink}

Στην κοινοπραξία, που υλοποιεί το έργο συμμετέχουν ο Δήμος Λευκωσίας, ως ο τελικός δικαιούχος, οι Δήμοι Αγίου Δομετίου, Λακατάμιας και Έγκωμης, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, η NKV Advent Consulting Ltd και η εταιρεία Losadeal Ltd ως εταίροι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της έναρξης του φετινού προγράμματος, στο Δημαρχείο Λευκωσίας, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι «η Λευκωσία είναι μια πόλη, που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους της και απορρίπτει τους νοητούς, κοινωνικούς και άλλους διαχωρισμούς».

«Η στήριξη και κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας, στον οποίο επενδύουμε σημαντικές προσπάθειες και πόρους», είπε.

Μιλώντας, ως εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, ανέφερε ότι «αναγνωρίζουμε τους υπηκόους τρίτων χωρών ως ένα σημαντικό και ιδιαίτερο τμήμα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού της πόλης μας και στηρίζουμε ενεργά και προγραμματισμένα την ομαλή τους ένταξη και την ευρύτερη αποδοχή τους στην κοινωνία μας»

Από την πλευρά τους, οι Δήμαρχοι Αγίου Δομετίου Κώστας Πέτρου, της Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου και της Λακατάμιας Κώστας Ιατρού τόνισαν τη σημασία των ευκαιριών για πολιτισμική και κοινωνική αλληλογνωριμία και αλληλεπίδραση που παρέχουν οι δράσεις που υλοποιούνται.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι «οι Νέοι δρόμοι για την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική κοινωνία έχουν ανοίξει πλέον, γιατί η ενεργός εμπλοκή των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων Φορέων στη διαδικασία ένταξης των μεταναστών είναι μια πραγματικότητα».

Μίλησε για τα φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και κοινωνικού αποκλεισμού, λέγοντας ότι δεν αποτελούν χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας και είπε ότι οι Τοπικές Αρχές αντικρίζουν τους μετανάστες σαν συνεργάτες και παράγοντες που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του τοπικού πολιτισμού και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Ο κ. Κυριάκου είπε, εξάλλου, ότι από τις δράσεις που προγραμματίζονται από το Δήμο Έγκωμης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εμπλακούν ενεργά με τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου, παίζοντας και γνωρίζοντας παραδοσιακά παιχνίδια των χωρών αυτών αλλά και αντίστροφα.

Εξάλλου, ο κ. Ιατρού είπε ότι μέσα από το πρόγραμμα συμβάλλει και ο Δήμος του, βάζοντας το λιθαράκι του στις προσπάθειες του κράτους, αλλά και της ΕΕ για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, οι οποίες περιλαμβάνουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής στήριξης, υπηρεσίες προσανατολισμού και ενημέρωσης για την ιστορία, τον πολιτισμό και τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ, καθώς και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των υπηκόων τρίτων χωρών.

Υπάρχουν επίσης και δραστηριότητες που παρέχουν ευκαιρίες πολιτιστικής έκφρασης, διατήρησης της πολιτισμικής ταυτότητας και συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες αλλά και δικτύωση των μεταναστευτικών οργανώσεων με τις Τοπικές Αρχές.

Ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Κυπριανού αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στις ολοένα αυξανόμενες ροές μεταναστών στην ΕΕ, τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την αραβική άνοιξη, λέγοντας ότι η ΕΕ έχει αυξήσει σημαντικά τους κοινοτικούς πόρους για έργα που αφορούν τον τομέα ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης, αλλά και της εσωτερικής ασφάλειας και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών.

Στη βάση αυτή, είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει κατά τη νέα προγραμματική περίοδο μια ποσοστιαία αύξηση στους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους περίπου 20%.

Το πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι Ένταξης» του 2016 συγχρηματοδοτείται με €150.000 από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος 2014-2020.

Πηγή: KYΠΕ