Τουσκ – Γιούνκερ: Οχι μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό, διμερείς επαφές για Βρετανία

Σε σχέση με το θέμα της Βρετανίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Τουσκ επεσήμανε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά “πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν και ως εκ τούτου θα ξεκινούσε μια σειρά διμερών επαφών με τα κράτη μέλη ως το πρωί.

Η πρώτη ξεκίνησε στις 2:50 με τον ίδιο τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντ.Κάμερον από την μία και τους δύο προέδρους από την άλλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην πράξη οι επαφές των Σέρπας ξεκίνησαν περί τις 23:30 ώρα Βρυξελλών, με εντολή να υπάρχει αποτέλεσμα για την επόμενη συνεδρία των ηγετών στις 11:00 της Παρασκευής.

Σε σχέση με το προσφυγικό, οι 28 υιοθέτησαν ένα κείμενο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το οποίο πρέπει καταρχήν να υλοποιηθεί το λεγόμενο σχέδιο δράσης ΕΕ – Τουρκίας. Ο πρόεδρος Τουσκ επεσήμανε ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα διάφορα πλάνα “Β”, “C” κτλ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και να εφαρμόσουμε το πλάνο που έχουμε συμφωνήσει. Ζήτησε από δε τα κράτη μέλη σεβασμό στους κανόνες και επιτάχυνση της διαδικασίας και των συμφωνιών μετεγκατάστασης.

Αποχωρώντας ο πρόεδρος Τουσκ ανέφερε ότι στο σχεδιασμό της ΕΕ, είναι να υποκαταστήσει την χαμένη σημερινή ευκαιρία (καθώς ο Α.Νταβούτογλου ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες) με μια πιθανή συνάντηση ΕΕ – Τουρκίας στις 5 Μαρτίου, η οποία θα μπορούσε να έχει τη μορφή Συνόδου.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ με τη σειρά του προσέθεσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες, ότι δεν υπάρχει καμία εθνική λύση, αλλά μόνο μια συλλογική λύση, και πως η ΕΕ πρέπει να φροντίσει να λύσει το πρόβλημα, από κοινού με την Τουρκία, με “έξυπνο” τρόπο, είπε χαρακτηριστικά. Θα επανέλθουν δε το Μάρτη με νέες προτάσεις για το σύστημα μετεγκατάστασης.

Ειδικά η φράση Γιούνκερ περί μονομερών ενεργειών ικανοποιεί ιδιαιτέρως την ελληνική πλευρά, η οποία στις 23:00 διέρρεε πως χωρίς αυτήν δε θα στήριζε τα συμπεράσματα για το προσφυγικό.

Στις 10 τοπική ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος.Α. Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ.Ολάντ θα συναντηθούν με τον Α.Τσίπρα, εφ όλης της ύλης και η Σύνοδος θα ξαναρχίσει τις εργασίες της στις 11:00.

Πηγή: ΚΥΠΕ