Τουσκ: “Ή θα τα βρούμε ή θα αποτύχουμε στη Σύνοδο”

{loadposition ba_textlink}

“Όπως ξέρετε είμαστε στο μέσο δύσκολων και ευαίσθητων διαπραγματεύσεων με το ΗΒ – ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για μένα: στη Σύνοδο ή θα τα βρούμε ή θα αποτύχουμε”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στο κτίριο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής.

Την ίδια ώρα στο άλλο μέτωπο, αυτό του προσφυγικού, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, παραπέμποντας σε λόγια της Άγγελα Μέρκελ: “Η κ.Μέρκελ είναι υπέρ του συστήματος ποσοστώσεων. Η Γερμανία είναι πυλώνας του συστήματος μετεγκατάστασης που προτείναμε”.

Παρομοίως δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε πόσους μετανάστες θα πάρουμε από την Τουρκία, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν κατάφερε να έρθει στις Βρυξέλλες, σήμερα. “Πιστεύω ότι έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία, το σχέδιο δράσης πρέπει να εφαρμοστεί. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε”.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για το brexit κατά τη διάρκεια της Συνόδου. “Έχουμε να απαντήσουμε σε μια σειρά ερωτημάτων, είμαι πεπεισμένος ότι το ΗΒ θα παραμείνει ένα ενεργό και παραγωγικό μέλος της ΕΕ”.

Τέλος σε σχέση με τους συνοριακούς ελέγχους, επανέλαβε ότι “έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν μου αρέσουν οι εθνικοί συνοριακοί έλεγχοι – μας λείπει η ευρωπαϊκή προσέγγιση, για την οποία θα συνηγορήσω σήμερα”.

Πηγή: KYΠΕ