1ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαιευτικής και Ψυχολογίας της Μητρότητας

{loadposition ba_textlink}

Tο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Επιτροπή Μαιών – Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών συνδιοργανώνουν το 1ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαιευτικής και Ψυχολογίας της Μητρότητας με θέμα: «Υγιείς Μητέρες – Χαρούμενα Παιδιά: Νευροενδοκρινολογικές και Ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις κατά την εγκυμοσύνη, τοκετό και νεογνική περίοδο».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 208 του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, ώρα 16:00. Διοργανώνεται στο πλαίσιο της επιστημονικής ενημέρωσης και της συνεχούς εκπαίδευσης των μαιών, των ψυχολόγων, των παιδιάτρων, των νοσηλευτών και των εγκύων. Κύριος στόχος του συνεδρίου είναι η επικαιροποίηση και η περαιτέρω ανάπτυξη της γνώσης μέσα από την προβολή του ερευνητικού έργου έμπειρων και καταξιωμένων επιστημόνων που πραγματεύονται θέματα σχετικά με τη γέννηση του παιδιού και την υγεία της μητέρας και του νεογνού. Η γέννηση κάθε παιδιού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ανθρώπινης ζωής. Μια εμπειρία που έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας, του νεογνού, της οικογένειας και της κοινωνίας.

Στην εναρκτήρια τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Επιτροπής Μαιών – Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών κ. Στέλλα Λεοντίου και η Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μόνικα Σιάκου. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα όπως η σύμβουλος Προγεννητικής Ψυχολογίας Όλγα Γκουνή, και η Εμβιομηχανικός ερευνήτρια κλινικής μηχανικής και βιολογικών μετρήσεων Δρ Αναστασία Τοπαλίδου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από την Ισπανία η Ψυχίατρος περιγεννητικής και νεογνικής περιόδου Δρ Ibone Olza Fernandez (Universidad de Alcala). Από την Κύπρο θα συμμετέχουν η Κλινική Ψυχολόγος και επιστημονική συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Δρ Άντρια Σπυρίδου, η καθηγήτρια Μαιευτικής Δρ Ελένη Χατζηγεωργίου και η Επιδημιολόγος και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Δρ Δέσπω Ιεροδιακόνου οι οποίες θα παρουσιάσουν τις νεότερες ερευνητικές εξελίξεις γύρω από θέματα περιγεννητικής ψυχολογίας, μητρικού θηλασμού καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα για την Κύπρο της ευρωπαϊκής έρευνας Babies Born Better. Σκοπός της ημερίδας, υπό το φως των πρόσφατων ερευνητικών ευρημάτων, είναι να βελτιωθεί η παρεχόμενη περιγεννητική φροντίδα και η υγεία της μητέρας και του νεογνού.

Η ημερίδα έχει μοριοδοτηθεί από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών με τρεις μονάδες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στην μαιευτική και νοσηλευτική.