3 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το κούρεμα

 

{loadposition ba_textlink}

3 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πιο καταστροφική απόφαση που πάρθηκε εναντίον της Κυπριακής οικονομίας, μια απόφαση πρωτόγνωρη για τα διεθνή οικονομικά, το κούρεμα καταθέσεων. Η επιβλητική απόφαση του Eurogroup, έμελλε να ταράξει συθέμελα την εμπιστοσύνη των καταθετών προς τα τραπεζικά ιδρύματα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το παρασκήνιο πριν την απόφαση καθώς και τα μετέπειτα αποτελέσματα έγιναν θέματα χωρίς ποτέ να φτάσουν σε μια εξήγηση μέχρι και τώρα, άσχετα αν οι άμεσα επηρεαζόμενοι, δηλαδή οι Κύπριοι πολίτες ζητούν απεγνωσμένα την πολυπόθητη δικαιοσύνη.

Η αρχή της κόλασης

H οικονομική εικόνα της Κύπρου άρχισε να δείχνει θολή από το 2011, όταν οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την οικονομία της Κύπρου. Σε συνδυασμό με την μεγάλη έκρηξη στο Μαρί, προκλήθηκαν τρύπες δισεκατομμυρίων, καλώντας την κυβέρνηση του Χριστόφια να εξεύρει λύσεις που ούτε το Ρωσικό δάνειο των 2.5 δισεκατομμυρίων δεν μπορούσε να καλύψει. Τελευταίο πλήγμα για την Κυπριακή οικονομία προ κουρέματος εποχή ήταν η έκθεση των Κυπριακών τραπεζών στα Ελληνικά ομόλογα με το κούρεμα του Ελληνικού χρέους.

Σαν κίνηση ύστατης λύσης, η κυβέρνηση αιτήθηκε να εισαχθεί η Κύπρος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και για 6 μήνες περίπου γίνονταν λυσσαλέες διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα. Τελικά, στις 30 Νοεμβρίου αποφασίστηκαν οι όροι διάσωσης της Κυπριακής οικονομίας, με όρους αυστηρής φορολόγησης και περικοπές σε μισθούς και επιδόματα.

Ακολούθως τον Φεβρουάριο, ο Κυπριακός λαός εξέλεξε τον Νίκο Αναστασιάδη ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίνοντας τέλος στη θητεία του Δημήτρη Χριστόφια τον οποίο κατηγορούσαν ως τον υπεύθυνο για την οικονομική τραγωδία και την τραγική έκρηξη στο Μαρί. Στα συμφραζόμενα του Νίκου Αναστασιάδη, έβλεπαν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και τη σταθεροποίηση της Κυπριακής οικονομίας. Η τουλάχιστον αυτά ήταν οι δεσμεύσεις του.

Ο Νίκος Αναστασιάδης όμως βρέθηκε στην πιο επίπονη συνεδρία του Eurogroup στις 16 Μαρτίου όταν αποφασίστηκε χωρίς να μπορεί να το αποφύγει, το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Η συμφωνία προέβλεπε να δοθούν 10 δις. στην Κύπρο και να αντληθούν κεφάλαια 5.8 δις. από καταθέσεις και φορολογίες.

Η μάχη της Ολομέλειας

Τρεις μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup, στις 19 Μαρτίου η Ολομέλεια της Βουλής κλήθηκε να τοποθετηθεί στην πρόταση της κυβέρνησης για κούρεμα του ύψους 6,7% για καταθέσεις έως €100.000 και 9,9% για καταθέσεις που υπερβαίνουν τα €100.000 . Η πρόταση απορρίφθηκε από την Ολομέλεια στις 19 Μαρτίου 2013 με 36 ψήφους κατά (19 ΑΚΕΛ, 8 ΔΗΚΟ, 5 ΕΔΕΚ, 2 ΕΥΡΩΚΟ, 1 Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, 1 ανεξάρτητος) 19 αποχές του ΔΗΣΥ και μία απουσία.

 

Σύμφωνα με μετέπειτα δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων η συγκεκριμένη πρόταση ήταν προϊόν της κυβέρνησης και όχι της Τρόικας. Η Τρόικα ήταν εξαρχής αντίθετη σε κούρεμα καταθέσεων κάτω από €100.000.

Τελικά στις 25 Μαρτίου, αποφασίστηκε το κούρεμα ύψους 40% σε καταθέσεις άνω των €100.000 και συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής.

Η δικαιοσύνη αργεί

Τα επακόλουθα του κουρέματος απέβησαν ιδιαίτερα καταστροφικά για τον Κυπριακό λαό, με την διάρκεια τους να κρατά ως σήμερα. Κατ’ αρχήν, ο άλλοτε προσοδοφόρος οικονομικός τομέας των τραπεζών έχασε την αξιοπιστία του, ενώ ο ευρύτερος τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υποβαθμίστηκε. Η ανεργία και το έγκλημα εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός πρωτόγνωρο για την Κυπριακή κοινωνία που διακατεχόταν από οικονομική ευημερία και φιλήσυχη συμπεριφορά.

Το αίσθημα τιμωρίας ακόμη αναζητεί την δικαιοσύνη. Η επικοινωνία της κυβέρνησης με τους πολίτες που ήταν άκρως εντυπωσιακή στις αρχές της θητείας της, φαίνεται να καταρρέει μέρα με την ημέρα αφού οι ένοχοι της οικονομικής κατάρρευσης δεν τίθενται στο ειδώλιο να δικαστούν. Επίσης οι πολιτικές τις λιτότητας και των αποκρατικοποιήσεων δεν βοηθάνε στην ρευστότητα της αγοράς και την πραγματική οικονομία. Μπορεί να βγήκαμε από το μνημόνιο τον Μάρτιο του 2016, αλλά ο Μάρτιος του 2013 είναι ακόμη εδώ.