Ακιντζί: “Θετική η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας”

{loadposition ba_textlink}

Σε γραπτή του δήλωση σήμερα, ο Τ/κ ηγέτης σημειώνει ότι σε αυτή τη συμφωνία δεν βρίσκεται κανένα στοιχείο που να μειώνει ή να είναι αντίθετο με τα οφέλη και τα δικαιώματα της τ/κ κοινότητας.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί αναφερόμενος στο Προσφυγικό μιλά για ένα από τα πιο τραγικά μεταναστευτικά γεγονότα που λυπεί όποιον έχει συνείδηση. “Το σημαντικό είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι αιματοχυσίες και κανείς να μην φεύγει από το σπίτι του”. Εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας να αποτελέσει μέτρο που θα αντιμετωπίσει σε ένα βαθμό τον πόνο που βιώνουν οι πρόσφυγες.

“Στη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν χθες Τουρκία και ΕΕ, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να είναι αντίθετο ή να μειώνει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας. Ακριβώς το αντίθετο. Αυτή τη συμφωνία την αξιολογούμε ως θετική επειδή αποτελεί ένα βήμα μπροστά για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Η διεύρυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ συμβάλλει θετικά και στην επίλυση του Κυπριακού. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα και πάλι να υπενθυμίσω ότι η λύση στο Κυπριακό θα έρθει με την βούληση και την έγκριση των Τ/κ και των Ε/κ. Τέτοιου είδους συμφωνίες μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία λύσης”, ανέφερε.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το ότι προβλέπεται να ανοίξει ακόμη ένα κεφάλαιο, το 33, για την Τουρκία και υποστήριξε ότι μεταξύ των εμποδίων που πρέπει να αρθούν στο δρόμο της Τουρκίας για την ένταξη στην ΕΕ είναι και το Κυπριακό, με την επίτευξη συνολικής λύσης του, κάτι που θα φέρει τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε ακόμη πιο θετικό σημείο. Είπε πως η άρση της θεώρησης εισόδου για τους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας θα αποτελεί θετικό βήμα, όχι μόνο μεταξύ των κρατών, αλλά και για τη θετική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών.

Πηγή: KYΠΕ