Ακιντζί: “Ο δρόμος της λύσης δεν περνά από τις Βρυξέλλες αλλά από την Λευκωσία”

{loadposition ba_textlink}

 

Ο δρόμος της λύσης δεν περνά από τις Βρυξέλλες αλλά από την Λευκωσία αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί προσθέτοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η πρόθεση της ε/κ πλευράς να βγάλει από τη μέση την “ΤΔΒΚ” – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – και να κάνει συνομιλητή την Τουρκία. “Αυτό δεν θα το κάνει η Τουρκία, δεν θα το επιτρέψει ο τ/κ λαός”.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί στην γραπτή του δήλωση πρόσθεσε ότι “εξάλλου σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Η λύση θα βρεθεί στην Κύπρο από τους Κύπριους και αυτοί θα την ζήσουν”.

Λόγω της προσφυγικής κρίσης, συνέχισε, η ΕΕ έχει ανάγκη την βοήθεια της Τουρκίας και αυτό έχει δημιουργήσει την πιθανότητα νέων ανοιγμάτων όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των υπό συζήτηση κεφαλαίων και των (τουρκικών) λιμανιών.

Το ψευδοκράτος, ανέφερε, από παλιά υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και την διεύρυνση των σχέσεων με την Ένωση σε αυτό το πλαίσιο. “Ωστόσο γνωρίζουμε ότι εάν το Κυπριακό παραμείνει άλυτο, μπορεί να αποτελέσει και έναν περιορισμό σε αυτό. Η λύση του Κυπριακού θα εκτονώσει σε κάποιο βαθμό τις σχέσεις (με την ΕΕ) καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια μπροστά στην υποψηφιότητα της Τουρκίας”.

Ο δρόμος της λύσης δεν περνά από τις Βρυξέλλες αλλά από την Λευκωσία. Αναμφίβολα οι Βρυξέλλες, η Αγκυρα και η Αθήνα είναι σημαντικά κέντρα που θα συμβάλλουν στη λύση”. Είναι λάθος, πρόσθεσε, να θεωρείται ότι θα εγκαταλειφθούν οι αρχές που για χρόνια φυλάσσονται από την Τουρκία και το ψευδοκράτος όσον αφορά το άνοιγμα κεφαλαίων. Αυτοί που πιστεύουν ότι οι Τ/κ θα αφεθούν εκτός της διαδικασίας λύσης, βλέπουν όνειρο, σημείωσε.

Πηγή: KYΠΕ