Άννα θεολόγου Οράτη: «Μετά τις εκλογές θα φέρει ο φούρνος την πυρά»

{loadposition ba_textlink}

Άννα Θεολόγου Οράτη. Για κάποιους από μας άγνωστη μέχρι πριν τρία περίπου χρόνια. Μας «κέρδισε» με την απλότητα του χαραχτήρα της, με τον μεστό και τεκμηριωμένο λόγο της στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια που την φιλοξενούν, αλλά κυρίως με την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί, για να τεκμηριώσει τις απόψεις και τις θέσεις της χωρίς συνθηματολογίες και μεγάλα λόγια.

Οικονομολόγος της νέας γενιάς των οικονομολόγων του Πανεπιστημίου Κύπρου, με μεταπτυχιακές σπουδές στα νομισματικά και χρηματοοικονομικά και ειδίκευση στην διαχείριση ενεργειακών πόρων. Η 30χρονη σύζυγος και μητέρα που ανησυχεί για την βιωσιμότητα του κράτους μας, πολλές φορές προειδοποίησε για τους κινδύνους που διατρέχουμε με τις εκποιήσεις, με το πλαίσιο αφερεγγυότητας και με το απαράδεκτο ζήτημα της πώλησης και πακετοποίησης των δανείων. Δυστυχώς για μας, επαληθεύτηκε.

Επανειλημμένα έχει αναλύσει την κατάσταση των οικονομικών της Ελλάδας και διατυπώνει την θέση ότι η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει σε έξοδο από το ευρώ, ώστε να βοηθήσει η ίδια η χώρα τα δημοσιονομικά της. Τότε χαρακτηριζόταν από πολλούς συναδέλφους της ως γραφική. Σήμερα βλέπουμε την πορεία που ακολουθεί η Ελληνική οικονομία.

Με αφορμή την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, μιλήσαμε με την Άννα Θεολόγου Οράτη.

24. Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι, τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρουσίαζε τη διαγωγή του “καλού παιδιού” προς της Τρόικα και τους ξένους δανειστές;

«Η κυβέρνηση ήταν μνημονιακή. Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, η έννοια της Τρόικας εξυπηρετούσε πλήρως τις πολιτικές που ανέκαθεν ήθελε να εφαρμόσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωνε οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν πάγια θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κεφαλαιοκρατίας του τόπου. Εφαρμόστηκαν λανθασμένες πολιτικές σε σχέση με τα σοβαρότατα ζητήματα που είχαν προκύψει, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν κατάλληλα όπως το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.»

24. Ήταν πράγματι η Τρόικα που επέβαλλε τις σκληρές πολιτικές λιτότητας ή χρησιμοποιήθηκαν σαν εξιλαστήρια θύματα από την κυβέρνηση;

«Προσωπικά πιστεύω ότι η Τρόικα ήταν η δικαιολογία των σκληρών μέτρων λιτότητας, διότι δια μέσου των επικαιροποιημένων μνημονίων θα δείτε ότι οι όροι που επέβαλλαν ήταν πολύ πιο ήπιοι από όσα επέβαλλε στο τέλος η κυβέρνηση. Για παράδειγμα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η Τρόικα ζητούσε ελαφρά ιδιωτικοποίηση (light-privatization), ενώ η κυβέρνηση προωθούσε πριν 3 χρόνια συνολική πώληση για άντληση 1.4 δις από τους τρεις Ημικρατικούς οργανισμούς».

24. Ένας από τους στόχους ήταν και η κρατικοποίηση του Συνεργατισμού;

«Εξαρχής ήταν στόχος η κρατικοποίηση του Συνεργατισμού. Γι αυτό άλλωστε δόθηκε το 1.5δις για ανακεφαλαιοποίηση και έγινε αλλαγή στην μετοχοποίηση με 99% μέτοχο το κράτος – δηλαδή τους φορολογούμενους – και 1% τους παλιούς μετόχους. Έτσι τα διαχρονικά λάθη του Συνεργατισμού που έχουμε επισημάνει πολλές φορές, πλέον τα έχει αναλάβει το κράτος, με την προϋπόθεση ότι ο Συνεργατισμός θα επέστρεφε το ποσό που έχει πάρει, πράγμα που προσωπικά πιστεύω είναι απίθανο να συμβεί λόγω της αντίληψης της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις».

24. Δηλαδή τι πιστεύετε ότι θα συμβεί;

«Πιστεύω ότι ο Συνεργατισμός δεν θα επιστραφεί πίσω στους παλιούς μετόχους. Θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση, αν συνεχίσει να μην έχει επάρκεια κεφαλαίων λόγω της κακοδιαχείρισης και των προβλημάτων που είχε διαχρονικά. Ήδη είδαμε να προσθέτει στο ποσό του 1.5 δις, και επιπλέον άλλα 175 εκατομμύρια ανακεφαλαιοποίησης τον Δεκέμβρη του 2015.»

24. Πως σχολιάζετε το μνημόνιο σε σχέση με τις εκποιήσεις, τις φορολογίες, τη μείωση εισοδημάτων και την στήριξη στην ασυδοσία των τραπεζών;

«Αρχικά η Τρόικα ήρθε τον Ιούλιο του 2012 με ζητήματα στα δημοσιονομικά του κράτους και στο τότε 85% του δημόσιου χρέους που διατηρούσαμε, για να μεταρρυθμίσει το δημόσιο τομέα, για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί σαν οικονομία και να εφαρμόσουμε ένα λειτουργικό πλαίσιο υγείας. Ποιος δεν θα ήθελε όλα αυτά να γίνουν. Δυστυχώς όμως δεν έγιναν, το μνημόνιο ζήτησε στήριξη των τραπεζών, νέο πλαίσιο εκποιήσεων και αφερεγγυότητας και αποκοπές στα επιδόματα εν μέσω οικονομικής κρίσης και προβληματικής ρευστότητας στην αγορά. Προσέξετε όμως, ψηφίστηκαν νέες νομοθεσίες, που ακόμα δεν είδαμε να λειτουργούν, εις βάρος της κοινωνίας και προς όφελος των τραπεζών που είναι ιδιωτικές εταιρείες.»

24. Τι σημαίνει η έξοδος από το μνημόνιο;

«Η έξοδος σημαίνει τέλος στις εκταμιεύσεις ποσών του δανείου και έναρξη της αποπληρωμής του ποσού που έχουμε πάρει συνολικά, σε χρονική διάρκεια 15 ετών».

24. Σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρατε χαρακτηριστικά: ” Μετά τις εκλογές θα φέρει ο φούρνος την πυρά”. Τι ακριβώς εννοείτε;

«Κοιτάξετε, τώρα υπάρχουν πανηγυρισμοί και επευφημίες από την κυβέρνηση για το κατόρθωμα της εξόδου από το μνημόνιο, αλλά τώρα ξεκινούν τα βάσανα της κοινωνίας απέναντι στην αποπληρωμή του ποσού. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν θα μπουν άλλες φορολογίες, κάτι το οποίο για μένα είναι καθαρά προεκλογικό και επικοινωνιακό τέχνασμα κι αυτό διότι θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε τα ποσά που έχουμε δανειστεί. Πως όμως μια χώρα που έχει μέσον όρο 15% ανεργία εδώ και 4 χρόνια μπορεί να παράξει και να πληρώσει τα χρέη της; Μονο μέσω νέων φορολογιών και αποκοπών στις κρατικές δαπάνες, διότι δεν υπάρχει παραγωγή.»

24. Πιστεύετε ότι θα ακολουθήσουν νέες φορολογίες, πώληση λιμανιών, ιδιωτικοποίηση της Α.ΤΗ.Κ και αποκρατικοποιήσεις;

«Πιστεύω ότι σίγουρα θα ακολουθήσουν νέες φορολογίες, για να αντλήσουν ρευστό ώστε να αποπληρώνουμε τα χρέη μας. Όμως ξεχνάμε ότι από μια κοινωνία που έχασε μεγάλο μερίδιο πλούτου λόγω κουρέματος καταθέσεων, πώλησης των ελληνικών υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών, τεράστιου δανεισμού των πολιτών που ολόκληρο το εισόδημα τους αναγκαστικά καταλήγει στις τράπεζες, δεν μπορεί εν μέσω μειωμένης ρευστότητας να αντλήσεις σαν κράτος 7.2δις. Είναι αδιανόητο κατ’ εμένα να στερέψουμε τόσο πολύ την οικονομία μας.»

24. Πως βλέπετε τον πρώτο μετά μνημονιακό προυπολογισμό του 2017;

«Έτσι για να γνωρίζει ο κόσμος, ο προϋπολογισμός του 2017 θα πρέπει να αποκόψει €350 εκατομμύρια τα οποία θα διοχετευτούν στην αποπληρωμή του χρέους προς την Τρόικα. Από αυτό μπορείτε να καταλάβετε από πού θα βρούμε αυτά τα λεφτά, διότι πέρα από τα 350 εκατομμυρια έχουμε και ομόλογα που λήγουν και θα βγαίνουμε στις αγορές για να τα αναχρηματοδοτούμε.»

24. Πιστεύετε θα χρειαστεί ή θα αναγκαστούμε να ξαναβγούμε στις αγορές;

«Πέρα από τα 350εκατομμύρια που χρειαζόμαστε για τις δόσεις, έχουμε και κρατικά ομόλογα που λήγουν, οπότε αναγκαστικά θα ξαναβγούμε στις αγορές, διότι δεν υπάρχει οικονομική πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης που να βοηθήσει στην παραγωγικότητα του κράτους ώστε να μπορούμε να αποπληρώνουμε αυτά τα ομόλογα».

24. Πιστεύετε ότι τα τρία τελευταία χρόνια υπήρχε ουσιαστική αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος του τόπου;

«Από όσα εγώ αντιλαμβάνομαι, δεν υπήρξε ουσιαστική αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος, για να μην πω ότι έχουμε δημιουργήσει χειρότερες συνθήκες. Όπως γι παράδειγμα τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία το 2013 ήταν στο 30% και τώρα έχουν διπλασιαστεί, όπως επίσης και η χρόνια ανεργία. Διότι το να διατηρείται σε τόσο υψηλά επίπεδα, χάνεται η δυναμική της οικονομίας να παράγει και να επανέλθει σε επίπεδα ανάπτυξης προ κρίσης. Επίσης το 27% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Εδώ και 40 μήνες υπάρχει αποπληθωρισμός και δεν είδαμε να λαμβάνονται μέτρα τόνωσης της ζήτησης και ρευστότητας στην αγορά, ώστε να υποβοηθήσει και το ζήτημα της ανεργίας.»

24. Κλείνοντας θα μας πείτε αν ευσταθούν οι φήμες που σας θέλουν υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές Μαΐου;

«Κοιτάξετε, υπήρξαν και υπάρχουν προτάσεις που με τιμούν ιδιαίτερα και αξιολογήθηκαν όλες στο έπακρο. Προσωπικά πιστεύω ότι σαν ενεργοί πολίτες πρέπει να προσφέρουμε στον τόπο μας όσα περισσότερα μπορούμε, για να διατηρήσουμε το μέλλον μας. Εντός των ημερών θα υπάρχει κατάληξη στο θέμα αυτό και στην φημολογία.»

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!