Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

Αύξηση παρουσίασαν την Τετάρτη οι τιμές πετρελαίου, ενόψει της συνάντησης των σημαντικότερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών τον Απρίλιο προκειμένου να εξετάσουν το θέμα της μείωσης της παραγωγής του μαύρου χρυσού.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του αμερικανικού αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου αυξήθηκε κατά $2,12 στα $38,46 το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο το Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου αυξήθηκε κατά $1,59 δολάρια στα $40,33 το βαρέλι.

Ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Μοχάμεντ αλ Σάντα δήλωσε ότι οι σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες τόσο εντός όσο και εκτός του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν στην Ντόχα στις 17 Απριλίου σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της αγοράς. Η πρωτοβουλία στηρίζεται από 15 χώρες που αντιστοιχούν στο 73% της παγκόσμιας παραγωγής, δήλωσε ο αλ Σάντα, ο οποίος προεδρεύει του ΟΠΕΚ.

Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, που στηρίζει την πρωτοβουλία, δήλωσε ότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα μπορούσαν να καταρτίσουν ένα προσχέδιο κοινής διακήρυξης ενόψει «της πρόθεσης των χωρών να παγώσουν την παραγωγή πετρελαίου σε επίπεδα που να μην ξεπερνούν αυτά του Ιανουαρίου».

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια στα 523,2 εκατ βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι αγορά έδωσε περισσότερη βαρύτητα στην ανακοίνωση για την επερχόμενη συνάντηση της Ντόχας παρά στην αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων.

πηγη:κυπε