Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου

{loadposition ba_textlink}

Οι τιμές των συμβολαίων πετρελαίου μελλοντικής εκτέλεσης σημείωσαν αύξηση 2% στις ασιατικές αγορές νωρίτερα σήμερα προσθέτοντας στα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά τη δέσμευση των ηγετικών πετρελαιοπαραγωγικών χωρών να συναντηθούν και να συζητήσουν το “πάγωμα” της παραγωγής τους.

Ο χώρες-παραγωγοί πετρελαίου συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ στον Περσικό Κόλπο φαίνεται να υποστηρίζουν τη διεξαγωγή κύκλου συνομιλιών τον επόμενο μήνα προκειμένου να συγκρατήσουν την παραγωγή τους στα σημερινά επίπεδα, ακόμη κι αν το Ιράν δε συμμετέχει στις συνομιλίες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ΟΠΕΚ. Πρόκειται για τη διεξαγωγή συνομιλιών στην προσπάθεια επίτευξης της πρώτης συμφωνίας ρύθμισης της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, τα τελευταία 15 χρόνια.

Η συνάντηση αυτή προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη Ντόχα του Κατάρ, στις 17 Απριλίου.

Η τιμή του αμερικανικού αργού καταγράφηκε αυξημένη κατά 77 σεντς στα 39,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει υψηλό επίπεδο τιμής στα 39,38 δολάρια το βαρέλι. Είχε κλείσει στα 38,46 δολάρια το βαρέλι στην τελευταία συνεδρίαση καταγράφοντας αύξηση 5,8% ή 2,12 δολ αντισταθμίζοντας τις απώλειες των δύο συνεδριάσεων που είχαν προηγηθεί.

Η τιμή του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent καταγράφηκε στα 40,84 δολάρια σημειώνοντας αύξηση κατά 51 σεντς. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης είχε αυξηθεί κατά 4% ή 1,59 δολάρια στα 40,33 δολάρια το βαρέλι.

“Η αύξηση των τιμών υποστηρίχτηκε από μια μικρότερη έναντι των εκτιμήσεων, αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων,” τόνισε σε πρωινή ανακοίνωσή της, η τράπεζα ΑΝΖ Bank.

Τα αποθέματα του αμερικανικού αργού πετρελαίου, αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα στα 523,2 εκατ βαρέλια, έναντι αύξησης 3,4 εκατ βαρελιών που ανέμεναν οι αναλυτές της πετρελαϊκής αγοράς. Πρόκειται για την αύξηση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων για 5η συνεχόμενη εβδομάδα, η οποία παρά τη διάψευση των εκτιμήσεων των αναλυτών, βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Παράλληλα, η θετική ψυχολογία στην αύξηση των τιμών πετρελαίου ενθαρρύνεται και από τη σταθερότητα των αμερικανικών επιτοκίων, αλλά και την προοπτική δύο αυξήσεων των επιτοκίων στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ μέσα στο 2016, έναντι εκτιμήσεων που (αρχικά) ανέμεναν τέσσερις αυξήσεις. Η εξέλιξη αυτή, συντηρεί τα επίπεδα οικονομικής ρευστότητας εκτός τραπεζικών τοποθετήσεων, δίνοντας το περιθώριο στους επενδυτές να κλείσουν θέσεις για την αγορά συμβολαίων πετρελαίου μελλοντικής εκτέλεσης, με θετική προοπτική αύξησης των τιμών.

Πηγή: KYΠΕ