Ανοίγει η Κομισιόν 5 ενταξιακά κεφάλαια για την Τουρκία

{loadposition ba_textlink}

H Κομισιόν έχει ξεκινήσει την τεχνική προετοιμασία για το άνοιγμα 5 ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν για την διεύρυνση Μάγια Κοτσίγιανιτς. Η εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Τύπο πως η Κομισιόν προετοιμάζει τεχνικά το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 (ενέργεια), 23 (δικαστικό σύστημα), 24 (δικαιοσύνη και κράτος δικαίου), 26 (εκπαίδευση) και 31 (εξωτερική πολιτική και ασφάλεια).

Η εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν απλά εκτελεί την πολιτική εντολή της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου για επανενεργοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ξεκαθαρίζει πως αυτό καθαυτό το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων “είναι υπόθεση αποκλειστικά των κρατών μελών”. Η Μάγια Κοτσίγιανιτς υπενθύμισε ότι από την αρχή των διαπραγματεύσεων έχουν ανοίξει 15 κεφάλαια (μαζί με αυτό που άνοιξε τον Δεκέμβριο) από το σύνολο των 35 και μόνο 1 έχει κλείσει υπό προϋποθέσεις.

Η έτερη εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, η οποία κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, από κοινού με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως η Κομισιόν δεν σκοπεύει να υπεισέλθει με σχόλια στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Σε σχέση με το θέμα της φιλευθεροποίησης της βίζα προς την Τουρκία, η Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε ότι η χώρα αυτή έχει να εκπληρώσει 42 προαπαιτούμενα για να λάβει την τελική έγκριση και πως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να υπάρξουν εκπτώσεις επί των προϋποθέσεων. “Η ΕΕ απλά συμφώνησε να επιταχύνει τη διαδικασία, η Κομισιόν έχει δώσει στη δημοσιότητα πριν από τις 7 Μαρτίου το σύνολο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στο νομοθετικό επίπεδο πριν της αποδοθεί καθεστώς χωρίς βίζα”.

Πηγή: KYΠΕ