Άνθρωπος- μηχανή σημειώσατε 2

{loadposition ba_textlink}

Λογισμικό σημείωσε σήμερα καθοριστική νίκη ανταγωνιζόμενο τον Νοτιοκορεάτη παγκόσμιο πρωταθλητή του παιχνιδιού Go, σε μια αναμέτρηση που έχει στόχο να κρίνει ποιος είναι ο πιο ισχυρός, ο άνθρωπος ή τη μηχανή.

Το πρόγραμμα AlphaGo πέτυχε την τρίτη συνεχή νίκη του σε μια σειρά από πέντε παρτίδες στη Σεούλ έχοντας απέναντί του τον Λι Σε-Ντολ, ο οποίος είναι εδώ και μια δεκαετία ο αδιαμφισβήτητος νικητής του παιχνιδιού αυτού. Ο Λι, 18 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, θεωρείται πολύ δύσκολος αντίπαλος για μία μηχανή στο παιχνίδι αυτό που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το πολυπλοκότερο που υπάρχει και είναι δημοφιλές σε χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Ο Λι, ο οποίος είχε δηλώσει πεπεισμένος πριν από το τουρνουά ότι μπορεί να νικήσει τη μηχανή, πρέπει τώρα να βάλει τα δυνατά του για να αποφύγει συντριπτική ήττα στις τελευταίες δύο παρτίδες, που θα διεξαχθούν αύριο και την Τρίτη στη Σεούλ.

«Το AlphaGo έπαιξε με συνέπεια από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ ο Λι, ο οποίος δεν είναι παρά ένα ανθρώπινο ον, αποδείχθηκε ορισμένες στιγμές ευάλωτος», δήλωσε ένας από τους πρώην προπονητές του νοτιοκορεάτη πρωταθλητή.

Η Deepmind, η θυγατρική της Google η οποία ανέπτυξε αυτό το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, είχε παρομοιάσει το παιχνίδι Go, που είχε εφευρεθεί πριν από περίπου 3.000 χρόνια στην Κίνα, με το «Έβερεστ» της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Πηγή: newsbeast.gr