Αντιδρούν τ/κ πολιτικοί στο ενδεχόμενο ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών

{loadposition ba_textlink}

Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές στις διαδικασίες που αφορούν το μέλλον τους στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, πρόσθεσε ότι ένα από τα μέρη που θα βρουν τη λύση, θα την εγκρίνουν και θα τη βιώσουν είναι οι Τ/κ γι` αυτό και δεν πρέπει να αφήνονται εκτός των διαδικασιών. Σε αντίθετη περίπτωση, συνέχισε, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί μια λύση.

Υπενθύμισε ότι με αφορμή την προσφυγική κρίση, οι ευρωπαϊκές χώρες έδωσαν κάποιες υποσχέσεις στην Τουρκία για να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και γι` αυτό ήρθε στο προσκήνιο το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Λέγοντας πως είναι φυσιολογικό να συναντάται ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας με τον Ε/κ ηγέτη πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΚΚΔ είπε ότι εδώ “η μη φυσιολογική κατάσταση είναι ότι η τ/κ πλευρά δεν είχε τύχει ενημέρωσης γι` αυτή τη συνάντηση. Οι Τ/κ πρέπει να ενημερώνονται για όλες τις διαδικασίες που τους αφορούν και επιπλέον να αποτελούν μέρος αυτών”.

Ανέφερε επίσης ότι η ε/κ ηγεσία εδώ και καιρό θέλει στη θέση των Τ/κ να έχει συνομιλητή την Τουρκική Δημοκρατία και σε αυτό οι πρώτοι που πρέπει να εναντιωθούν είναι οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Πρόσθεσε δε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων για άνοιγμα των λιμανιών της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία έναντι του ανοίγματος νέων κεφαλαίων, θα πρέπει να συζητηθεί και η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους έναντι του ανοίγματος του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν σε διεθνείς πτήσεις και του λιμανιού της Αμμοχώστου.

“Εάν η Τουρκία ανοίξει τα λιμάνια της, δεν θα υπάρξει πιθανότητα για μας να σωθούμε από την απομόνωση”, ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα κίνητρα της ε/κ πλευράς για επίτευξη λύσης δεν θα υπάρχουν.

Σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί, ο κ. Ταλάτ ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ έχασε το μομέντουμ – όπως είπε – να ασκήσει πίεση προς την ε/κ πλευρά όταν επρόκειτο να συνάψει δάνειο με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα και η πίεση που μπορεί να ασκηθεί από τώρα και στο εξής θα δώσει περιορισμένα αποτελέσματα. Γίνονται, συνέχισε, υπερβολικά σχόλια και εκτιμήσεις για τις εξελίξεις για να προσθέσει ότι “ορισμένοι πιστεύουν ότι όλα έχουν τελειώσει. Δεν χρειάζεται ο πανικός. Η Τουρκία συναντάται με την ΕΕ. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη φορά δεν είναι διαφορετικό από ό,τι είχε συμβεί πολλές φορές. Η ε/κ πλευρά ζητεί το άνοιγμα των λιμανιών και πάλι και η Τουρκία αντιστέκεται. Λέει, μετά τη λύση. Δηλαδή, δεν υπάρχει καμία νέα θέση”.

Εκτίμησε δε ότι η Κύπρος δεν θα άρει το βέτο της για τη διαπραγμάτευση κεφαλαίων για την Τουρκία κατόπιν πίεσης από χώρες της ΕΕ που μπορεί να επηρεάσουν επειδή αυτό είναι ένα θέμα “εθνικού συμφέροντος” για την ε/κ πλευρά.

Σχολιάζοντας επίσης στην Κίπρις ποστασί τις εξελίξεις, ο πρώην “υπουργός” εξωτερικών και νυν ακαδημαϊκός, Τουργκάι Αβτζί ανέφερε ότι το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών στην Κυπριακή Δημοκρατία θα εμποδίσει τη συνολική λύση του Κυπριακού και θα αποδυναμώσει την τ/κ πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Εάν η Τουρκία ανοίξει τα λιμάνια της, η κατάσταση αυτή θα μας αποδυναμώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι για μας μέχρι σήμερα ίσχυε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την ε/κ πλευρά ως συνομιλητή της”.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη στάση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αβτζί είπε ότι οι πολιτικοί των οποίων οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο πριν, όταν έρθουν στην εξουσία μπορούν να μετατραπούν σε εντελώς διαφορετικά πρόσωπα. “Αυτοί οι φίλοι είναι διαφορετικοί όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση και διαφορετικοί όταν είναι στην κυβέρνηση”, πρόσθεσε.

Πηγή: KYΠΕ