Αποζημιώσεις ύψους €3,1 εκατ. κατέβαλε το κράτος σε μέλη του ΣΦΕΚ

{loadposition ba_textlink}

Την περασμένη εβδομάδα και εκτελώντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το κράτος κατέβαλε στα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ) αποζημιώσεις ύψους €3,1 εκατομμυρίων για τις ζημιές που υπέστησαν το 2005 όταν ο τότε Υπουργός Υγείας κατόπιν εισηγήσεως των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, προχώρησε σε εφαρμογή νέου τιμοκαταλόγου φαρμάκων, μειώνοντας δραστικά τις τιμές χωρίς να δώσει τον ζητούμενο από εμάς χρόνο των έξι μηνών για εξάντληση των αποθεμάτων που βρίσκονταν στις αποθήκες μας και είχαν αγοραστεί στις προηγούμενες ακριβότερες τιμές.

Σε ανακοίνωση του, ο ΣΦΕΚ αναφέρει ότι ευθύνη για το τεράστιο κόστος το οποίο σήμερα καλείται το κράτος να καταβάλει ως αποζημιώσεις, φέρει ο εκάστοτε υπουργός και ο εκάστοτε τεχνοκράτης που συμβουλεύει τον Υπουργό.

«Στην περίπτωση αυτή, ο Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. Δυστυχώς, αυτοί οι οποίοι συμβούλευαν τον τότε Υπουργό τον οδήγησαν να πάρει μια απόφαση την οποία σήμερα καλείται να πληρώσει ξεκάθαρα ο Κύπριος φορολογούμενος. Το λυπηρό δε είναι ότι δέκα χρόνια μετά επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος και ο ΣΦΕΚ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για επανάληψη παρόμοιας τακτικής επί εποχής Φίλιππου Πατσαλή και αφορούσε τη μείωση των τιμών, πέραν από την επικαιροποίηση κατά 8,5%», προσθέτει.

Ο ΣΦΕΚ αναφέρει, τέλος, ότι η διαφωνία του δεν οφείλεται στο γεγονός της οριζόντιας μείωσης αλλά στον τρόπο «με τον οποίο για άλλη μια φορά ετσιθελικά και με επιμονή του Διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ο οποίος είναι το ίδιο άτομο που εισηγήθηκε τον τρόπο ενέργειας του Υπουργού και το 2005, επιβλήθηκε το νέο διάταγμα τη στιγμή που εμείς είχαμε εισηγηθεί άλλους τρόπους μείωσης των τιμών, ώστε να επωφεληθεί ο Κύπριος ασθενής, χωρίς όμως να υποστούν νέες ζημιές οι εταιρείες μας οι οποίες εργοδοτούν εκατοντάδες πολίτες».

Πηγή: KYΠΕ