Αύξηση τιμών πετρελαίου, καθώς μειώνεται η παραγωγή στις ΗΠΑ

{loadposition ba_textlink}

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης για το πετρέλαιο Brent, καταγράφηκαν στα 39,20 δολάρια το βαρέλι αυξημένες σχεδόν κατά μισό δολάριο ή σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1% από το τελευταίο κλείσιμο.

Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 1/3 πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο τιμών που καταγράφηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν οι τιμές μειώθηκαν στα επίπεδα του 2003.

Οι τιμές για το αμερικανικό αργό προέλευσης Δυτικού Τέξας καταγράφηκαν στα 36,36 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 44 σεντς από το τελευταίο κλείσιμο. Η αύξησή τους, σε σύγκριση με το χαμηλό επίπεδο τιμών του Φεβρουαρίου, φτάνει στο 40%.

«Οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου από απολιθώματα στις ΗΠΑ συνεχίζουν να θέτουν πεδία γεωτρήσεων εκτός λειτουργίας, προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος”, σημειώνει σήμερα, η τράπεζα ANZ Bank.

Οι αμερικάνικες εταιρείες συνέχισαν να βγάζουν γεωτρήσεις εκτός παραγωγής την προηγούμενη εβδομάδα, για 11η συνεχόμενη εβδομάδα, φτάνοντας στα λειτουργικά επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου πιέζονται και από το χαμηλό επίπεδο τιμών στις διεθνείς αγορές.

Την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκαν εκτός λειτουργίας οκτώ πεδία γεωτρήσεων, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των ανενεργών γεωτρήσεων στις 392, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Baker Hughes Inc.’Ετσι, πέραν από τον περιορισμό της προσφοράς πετρελαίου στην αμερικανική αγορά, οι επενδυτές ακύρωσαν τις θέσεις που είχαν δεσμεύσει αναφορικά με περαιτέρω μείωση των τιμών πετρελαίου, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την εκτίμηση της ANZ Bank.

Κατά τη γενικότερη εκτίμηση που αρχίζει να διαμορφώνεται στις αγορές, αναμένονται μέσα επίπεδα τιμών για το Brent στα 40 δολάρια το βαρέλι και για το αμερικανικό αργό στα 39,50 δολάρια το βαρέλι μέσα στο 2016.

Πηγή: KYΠΕ