Αύξηση των εταιρικών τους εσόδων προβλέπουν οι CEOs

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα πάντα με τα φετινά τοπικά αποτελέσματα της 19ης Ετήσιας Παγκόσμιας Έρευνας της PwC για τους CEOs, με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας την επιχειρηματική επιτυχία».

Στην 5η κατά σειρά τοπική έρευνα έλαβαν μέρος 80 ηγετικά στελέχη μερικών από τις μεγαλύτερες κυπριακές επιχειρήσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η παγκόσμια έρευνα που διενεργήθηκε σε 83 χώρες, είχε συνολικό δείγμα 1,409 CEOs.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, όπως προκύπτει από την τοπική έρευνα, αν και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι στην Κύπρο συμμερίζονται την ανησυχία του συνόλου των CEOs σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, παραμένουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αισιόδοξοι για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων της εταιρείας τους κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Όπως αναφέρεται, 20% από αυτούς δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι και 65% σχετικά αισιόδοξοι, σε αντίθεση με το 14% των CEOs που εκφράζουν απαισιοδοξία. Σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, 49% των CEOs στην Κύπρο αναμένουν ότι αυτή θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και 19% ότι θα σημειώσει ύφεση, σε αντίθεση με το 33% που πιστεύει ότι θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι CEOs είναι λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σε σύγκριση με το 2015. Το ίδιο ισχύει και για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων των εταιρειών τους, καθώς μόλις το 35% από αυτούς είναι πολύ αισιόδοξοι, σε αντίθεση με το περσινό 39%.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι 53% των CEOs στην Κύπρο βλέπουν ευκαιρίες για ανάπτυξη, τη στιγμή που οι CEOs παγκοσμίως με ποσοστό 66%, διαβλέπουν περισσότερες απειλές σε σχέση με πριν από 3 χρόνια.

Σε επίπεδο απειλών, το 76% των CEOs στην Κύπρο προβληματίζεται για τη γεωπολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το 70% ανησυχεί για τις εξελίξεις που αφορούν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Πηγή ανησυχίας για το 69% των συμμετεχόντων αποτελεί επίσης η κρατική αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Αντίστοιχο ποσοστό ανησυχεί στον ίδιο βαθμό και για το υπέρμετρο των κανονιστικών ρυθμίσεων που επηρεάζουν τον τομέα δραστηριότητάς του. Επιπρόσθετα, σε ποσοστό 65% οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι στην Κύπρο θεωρούν ότι η δωροδοκία και η διαφθορά αποτελούν σημαντικές απειλές για το μέλλον των εταιρειών τους, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για την Ευρωζώνη περιορίζεται στο 38%.

«Η γενικότερη αισιοδοξία των CEOs συμπίπτει χρονικά με θετικές εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία, όπως η επιστροφή σε ανάπτυξη, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, η έξοδος από το καθεστώς επιτήρησης, καθώς και η πρόοδος στον τομέα του επιχειρείν, που καταγράφεται στις διεθνείς εκθέσεις. Παρά τον μακρύ δρόμο που συνεχίζουμε να έχουμε μπροστά μας, τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας εισέρχεται σε νέα φάση. Ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο των εταιρειών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο, όσο και της οικονομίας στο σύνολό της, είναι σήμερα πιο απτός και ρεαλιστικός από ποτέ» σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC, Ευγένιος Ευγενίου.

Πηγή: KYΠΕ