ΔΕΑ: Αναμένει την Τουρκία για μαζικούς τάφους

{loadposition ba_textlink}

Καινούριες πληροφορίες για μαζικούς τάφους στα κατεχόμενα αναμένει πλέον από την Τουρκία η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), μετά και από το πρόσφατο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων.

Σχολιάζοντας σήμερα την απόφαση, ο Εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, είπε ότι έγινε ένα βήμα παραπέρα και εξέφρασε την ελπίδα, η Τουρκία να συνεργαστεί στο ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα.

Ευχήθηκε, εξάλλου, το ΣτΕ να μπορέσει να πείσει την Άγκυρα, καθώς αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα, ενώ συμπλήρωσε ότι ο εντοπισμός ομαδικών τάφων στα κατεχόμενα το 2016 είναι κρίσιμο στοιχείο για τη απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος των εκταφών κατά τον επόμενο χρόνο.

Σε δηλώσεις του μετά το ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, στη Λεμεσό, ο κ. Νέστορος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της περισυλλογής των σορών, λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, ώστε να συνεργαστεί η Τουρκία να δώσει τις πληροφορίες αυτές.

Σχολιάζοντας την απόφαση για τους αγνοούμενους που έλαβαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 47 κρατών μελών του ΣτΕ, στη συνεδρίαση μεταξύ 8 και 10 Μαρτίου, στο Στρασβούργο, ο κ. Νέστορος είπε ότι «υπήρξαν ευχάριστα καινούργια δεδομένα σε σχέση με αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα».

Όπως είπε, με το ψήφισμα αφενός ζητείται απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις πιθανές στρατιωτικές ζώνες, ενώ καλείται επίσης η Τουρκία, από μόνη της να εντοπίσει πληροφορίες στα αρχεία της και να τις παραχωρήσει στην ΔΕΑ. Η τρίτη εξέλιξη αφορά τις μετακινήσεις οστών.

«Θεωρώ ότι εάν εξευρεθούν οι τρόποι να συνεργαστεί η Τουρκία σε αυτά τα τρία μεγάλα κεφάλαια, το έργο της ΔΕΑ θα γίνει και πιο εύκολο», μειώνοντας παράλληλα τον χρόνο αναμονής για τις οικογένειες των αγνοουμένων, είπε ο Ε/κ Εκπρόσωπος.

Είπε ακόμη, ότι το σημαντικό δεν είναι το ψήφισμα, αλλά το ποιό θα είναι το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι πρέπει να αναμένονται πλέον καινούργιες πληροφορίες για μαζικούς τάφους.

Εξήγησε ότι το 2016 είναι κρίσιμο, καθώς δεν υπάρχουν καινούργιες υποθέσεις στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι για ταυτοποίηση. Για να προχωρήσει απρόσκοπτα το 2017, συνέχισε, θα πρέπει να υπάρξουν φέτος, μέσα από τις ανασκαφές, επιτυχίες. Πρόσθεσε ότι δεν αναφέρεται στον εντοπισμό μεμονωμένων περιπτώσεων, αλλά μαζικών ταφών, κάτι που δεν υπάρχει στην παρούσα φάση.

«Δεν έχουν εντοπιστεί τέτοιοι ομαδικοί τάφοι. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν, αλλά πρέπει κάποιοι να μας δώσουν τις πληροφορίες. Όπως και εμείς έχουμε πληροφορίες από μάρτυρες για Τ/κ. Εάν δεν συνεργαστούν οι δυο πλευρές δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Η συνεργασία είναι το παν για τη Διερευνητική Επιτροπή» είπε.

Ο κ. Νέστορος αναφέρθηκε τέλος στο θέμα των περισυλλογών, που όπως ανέφερε, έχουν καταγραφεί από καταθέσεις Ε/κ εγκλωβισμένων σε βιβλία και δημοσιεύματα. Όπως είπε, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, ώστε να συνεργαστεί η Τουρκία και να δώσει τις πληροφορίες που έχει, για το που έχουν μεταφερθεί οι σοροί.

Πηγή: KYΠΕ