Δεν συμφώνησε ή διαπραγματεύτηκε οτιδήποτε με το Διευθυντή Μονάδας ΟΕΔΑ Κόσιης, δηλώνει ο ΥΠΕΣ

Ο κ. Χάσικος προέβη σε γραπτή δήλωση αναφορικά με το θέμα της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του ΧΥΤΑ Πάφου και της Μονάδας ΟΕΔΑ Κόσιης και συγκεκριμένα σε απάντηση σημερινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο «Μίζες και από τα σκουπίδια», στο οποίο “λανθασμένα αναφέρεται σε ένθετο ‘Στο μικροσκόπιο ξανά η συμφωνία Χάσικου – Κοκότση (διευθυντή της Μονάδας στην Κόσιη) ’, δίνοντας έτσι το ‘μήνυμα’ ότι ο ΥΠΕΣ υπέγραψε συμφωνία και συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο το όνομα του Υπουργού με τον τίτλο του δημοσιεύματος.

Ο κ. Χάσικος, αναφέρει η ανακοίνωση, διευκρινίζει ότι “ουδέποτε διαπραγματεύτηκα και πολύ περισσότερο συμφώνησα οτιδήποτε με τον κ. Κοκότση, τον οποίο, ας σημειωθεί, εάν συναντήσω στο δρόμο δεν θα τον αναγνωρίσω, διότι μια φορά στη ζωή μου τον είδα, όταν επισκέφθηκα τη Μονάδα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στην Κόσιη”.

Με παράκληση της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) και με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Ελεγκτή, του Γενικού Εισαγγελέα και του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, μεσολάβησε, είπε, “παρόντος του ίδιου του Προέδρου της ΚΕΑΑ κ. Στρατή Ματθαίου, για να εξευρεθεί τρόπος γεφύρωσης των διαφορών αλλά και συμφωνίας με τον ανάδοχο της Κόσιης”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι “υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία και ανέλαβε η ΚΕΑΑ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες για τελική συμφωνία. Τη συμφωνία, εάν καταλήξει η ΚΕΑΑ, θα την υπογράψει η Διαχειριστική Επιτροπή της Μονάδας της Κόσιη”.

Με την ευκαιρία αυτή, υπενθύμισε ότι “εγώ είμαι ο άνθρωπος που πρώτος διέταξε έρευνα, αμέσως μετά που ανέλαβα τα καθήκοντα μου στο ΥΠΕΣ, για τη Σύμβαση που υπεγράφη επί προηγούμενης διακυβέρνησης, αναφορικά με τη Μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης, γιατί τη θεωρούσα σκανδαλώδη και ετεροβαρή για τα συμφέροντα του Δημοσίου και του Κύπριου φορολογούμενου”.

Το αποτέλεσμα της έρευνας, είπε, τον δικαίωσε πλήρως, “αφήνοντας μάλιστα ανοικτό και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων εκ μέρους Λειτουργών που διαχειρίστηκαν (προκήρυξη μέχρι συνομολόγηση) τη Σύμβαση (ανοίγοντας, έτσι, πεδίον δόξης λαμπρό τόσο για το Γενικό Ελεγκτή όσο και για το Γενικό Εισαγγελέα)”.

 

Οι πολιτικές ευθύνες, σημειώνει, “κατ’ εμένα, ήταν ξεκάθαρες εκ μέρους της τότε Κυβέρνησης που συνομολόγησε αυτή τη Σύμβαση. Το πόρισμα της έρευνας απεστάλη στο Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση, προ διετίας περίπου. Η Γενική Εισαγγελία δεν κατόρθωσε, τότε, να τεκμηριώσει ποινικές ευθύνες, διότι η Αστυνομία απέτυχε να προσκομίσει στοιχεία, όπως μας λέχθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, που να δικαιολογούν ποινικές διώξεις”.

Πηγή: ΚΥΠΕ