Διακήρυξη Τμήματος Γυναικών ΣΕΚ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

{loadposition ba_textlink}

Προσθέτει ότι άλλη μια επέτειος της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, βρίσκει τις γυναίκες να βιώνουν μια σιωπηρή κρίση που υποβαθμίζει και αποδυναμώνει σταδιακά τη θέση τους στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα η χαμηλότερη μισθοδοσία, που αγγίζει το 15,8%, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο της φτώχειας κατά την συνταξιοδότηση λόγω μειωμένων συντάξεων.

H ΣΕΚ καλεί τις γυναίκες να διεκδικούν τα δικαιώματα τους που πηγάζουν μέσα από ένα ευρύ νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αποτελεί πλέγμα προστασίας ενάντια σε διακρίσεις και ανισότητες.

«Θα πρέπει να σταλούν σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, πως η εφαρμογή των νόμων δεν έγκειται στην ευσυνειδησία του κάθε εργοδότη αλλά είναι υποχρεωτική και αδιαπραγμάτευτη. Το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ καλεί το Υπουργείο Εργασίας να εντατικοποιήσει τις επιθεωρήσεις σε χώρους εργασίας για ενδελεχή έλεγχο της εφαρμογής των νόμων της μητρότητας, της Ίσης Αμοιβής και της Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση, οριοθετώντας τις υποχρεώσεις των εργοδοτών», προσθέτει η ανακοίνωση.

Αναφέρει, επίσης, ότι η ΣΕΚ αναμένει από την πολιτεία να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών και να υιοθετήσει πολιτικές που να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της σύγχρονης εποχής, μέσα στην οποία τα δυο φύλα επιβάλλεται να συμμετέχουν ισότιμα στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας την κοινωνική και οικονομική συνοχή.

«Καλούμε τις γυναίκες, να διατυπώνουν άφοβα τις απόψεις με δυναμισμό, τους στηρίζοντας με επιχειρήματα τις θέσεις τους και διεκδικώντας τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η ΣΕΚ θα συνεχίσει την ανιδιοτελή προσφορά της προς τους εργαζόμενους και την κυπριακή κοινωνία και θα στηρίζει την εργαζόμενη, αναγνωρίζοντας τον τεράστιο ρόλο που μπορεί να προσφέρει στην ανόρθωση της οικονομίας με απώτερο στόχο την σταδιακή ανάκτηση του χαμένου εδάφους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: KYΠΕ