Διευκρινίσεις για την χθεσινή συμφωνία δίνει η Κομισιόν

{loadposition ba_textlink}

Καθώς η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί για την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, χωρίς επαρκή προστασία των δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση, η Κομισιόν κλήθηκε να διευκρινίσει πως θα παρακαμφθούν αυτές οι ενστάσεις.

“Ό,τι κάνουμε θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο”, δήλωσε ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν, εκπρόσωπος της Κομισιόν και εξηγεί ότι η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας “πρόκειται τελικά να εφαρμοστεί νωρίτερα από ό, τι προβλεπόταν”.

Παρομοίως η Νατάσα Μπερτώ, εκπρόσωπος για το μεταναστευτικό, εξήγησε ότι “τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων λένε ότι η Τουρκία έχει επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής, Ελλάδας-Τουρκίας τόσο στην πρώτη σελίδα όσο και στην τρίτη του κειμένου συμπερασμάτων και τώρα και μετά την 1η Ιουνίου, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας”.

Σε σχέση με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, η Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκπρόσωπος για θέματα διεύρυνσης, σημειώνει: “από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας το Νοέμβριο είχε ήδη ανακοινωθεί ότι θα επανεξεταστεί η ενεργοποίηση των ενταξιακών συνομιλιών και σήμερα η Επιτροπή ενεργά προωθεί τις προπαρασκευαστικές εργασίες για πέντε διαπραγματευτικά κεφάλαια. Προπαρασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν προφανώς και σε περαιτέρω κεφάλαια”.

Κληθείσα να απαντήσει αν θα υπάρξει περαιτέρω επιτάχυνση η Μ.Κοτσίγιανιτς είπε: “η δουλειά προχωράει με ένα συνεπή ρυθμό κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και η πορεία είναι σαφής. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί σε αποτελέσματα, αυτό και θα γίνει”.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν με την απελευθέρωση της βίζα, συνεπάγεται ή προϋποτίθεται η αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία: “Μπορεί μια ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων θεωρητικά να προχωρήσει, εάν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο”, ρωτήθηκε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Νατάσα Μπερτώ “τα σημεία αναφοράς για την απελευθέρωση της βίζα, καθορίζονται σαφώς στον οδικό χάρτη καθ δεν έχουν αλλάξει. Εμείς δώσαμε στη δημοσιότητα έκθεση προόδου την Παρασκευή και θα ήθελα να σας προσκαλέσω να την συμβουλευτείτε. Θα ήθελα να σας παραπέμψω επίσης και στη δήλωση του προέδρου χθες το βράδυ, όταν είπε ότι πράγματι έχουμε συμφωνήσει να επιταχύνουμε τις εργασίες σχετικά με τον οδικό χάρτη για απελευθέρωση της βίζα, χωρίς αλλαγή των προτύπων και δεικτών αναφοράς που συμφωνήθηκαν”.

Πηγή: KYΠΕ