Δικαστική απόφαση βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ ακύρωσε σήμερα έναν νόμο του 2009, ο οποίος αφαιρεί το δικαίωμα του προέδρου της χώρας να απονέμει χάρη σε όσους έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα, περιλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται σε περιπτώσεις νοθείας των εκλογών.

Η αναγγελία της είδησης ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα ακυρώσει τον νόμο και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα μπορεί να απονέμει χάρη σε όσους εμπλέκονται σε περιπτώσεις νοθείας των εκλογών είχε προκαλέσει, τις προηγούμενες ημέρες, τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί ότι με την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ (ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι) θα απαλλάξει πρώην υπουργούς του κυβερνώντος κόμματος από κατηγορίες παραποίησης εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ θεωρεί ότι τα περισσότερα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου ελέγχονται και ενεργούν κατόπιν υποδείξεων από το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η σημερινή συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ένωσης Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ, όπως και της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, η οποία σε ανάρτηση της στο twitter σημείωσε: «Γιατί η σημερινή συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι κλειστή για την κοινή γνώμη; Η διαφάνεια είναι απαραίτητη για κάθε θεσμικό όργανο».

Αναλυτές στα Σκόπια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτιμούν ότι η σημερινή αμφιλεγόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου συνδέεται με τις ενέργειες της Ειδικής Εισαγγελίας να ξεκινήσει έρευνα για παρατυπίες στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, η οποία στρέφεται και κατά πρώην υπουργών και στενών συνεργατών του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Μάλιστα, η Ειδική Εισαγγελία, στο πλαίσιο των ερευνών της, είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα την προφυλάκιση πρώην υπουργών του VMRO-DPMNE, όπως της πρώην υπουργού Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα και του πρώην υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι, όμως το Ποινικό Δικαστήριο των Σκοπίων απέρριψε το αίτημα αυτό.

Οι δύο αυτοί στενοί συνεργάτες του Ν. Γκρούεφσκι είχαν παραιτηθεί τον Μάιο του 2015, στον απόηχο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η Ειδική Εισαγγελία είναι ένα ανεξάρτητο εισαγγελικό όργανο που σχηματίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για να εξετάσει το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκάλυψε η αντιπολίτευση, από το οποίο προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι πρώην υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος εμπλέκονται σε περιπτώσεις νοθείας των εκλογών.

Το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές της αντιπολίτευσης και ισχυρίζεται ότι δεν έχει διαπραχθεί καμία νοθεία σε εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια που αυτό βρίσκεται στην εξουσία.

Η Ειδική Εισαγγελία σχηματίστηκε στη βάση μίας συμφωνίας των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, όμως το κυβερνών κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι κατηγορεί τακτικά την Εισαγγελία αυτή ότι λειτουργεί ως «υποχείριο» της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας της ΠΓΔΜ υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα το έργο της Εισαγγελίας αυτής και έχουν ζητήσει από το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι να σταματήσει τις πιέσεις προς την Ειδική Εισαγγελία.

Η αντιπολίτευση και μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων που επικρίνουν την κυβέρνηση σημειώνουν ότι η Ειδική Εισαγγελία είναι το μοναδικό θεσμικό όργανο που μπορεί να ερευνήσει εξονυχιστικά τα σκάνδαλα που διέπραξε το κυβερνών κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι, και ο τελευταίος κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει το έργο της εισαγγελίας αυτής.

Η επίμαχη σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένεται να «πυροδοτήσει» ακόμη περισσότερο την σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.

Μία αρχική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου δεν καρποφόρησε, μετά και τη σχετική διαπίστωση εκπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας στην ΠΓΔΜ ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αξιόπιστες εκλογές, με αποτέλεσμα αυτές να μετατεθούν για τις 5 Ιουνίου.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στα μέσα του Ιανουαρίου, στη βάση μίας συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, η οποία έγινε και νόμος ο οποίος ορίζει ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα αποχωρεί από τον πρωθυπουργικό θώκο 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Στη θέση του Νίκολα Γκρούεφσκι ορίστηκε ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Έμιλ Ντιμιτρίεφ, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, κατηγορεί συχνά την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να μην διεξαχθούν εκλογές επειδή φοβάται ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο ασκεί την εξουσία στη χώρα από το 2006, διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης.

πηγη:newsbeast