ΔΗΚΟ: “Κάποιοι θέλουν να μεταφερθεί το προσφυγικό στους ώμους της ΚΔ”

{loadposition ba_textlink}

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μείνει σταθερός στη θέση ότι δεν ανοίγουν κεφάλαια χωρίς η Άγκυρα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα προσχέδια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες για μια προτιθέμενη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, η οποία θα βασίζεται στην απόφαση του ΕΣ του περασμένου Οκτωβρίου.

“Φαίνεται ότι αυτό που επιδιώκεται είναι απόφαση, όχι δήλωση πλέον, της ΕΕ με την Τουρκία η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δέσμευση της ΕΕ να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό ίσως και αυτή την Άνοιξη, στην προετοιμασία για το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας”, ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί αυτή την εξέλιξη ως άκρως επικίνδυνη “γιατί πλέον δεν μιλάμε για μια απλή δήλωση, αλλά για μία συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το άνοιγμα κεφαλαίων και σε αυτή τη συμφωνία θα είναι μέρος και η Κυπριακή Δημοκρατία”.

“Δυστυχώς βλέπουμε μια σταδιακή κλιμάκωση από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έλεγε ότι δεν είναι δεσμευτική, την επιστολή του κ. Γιούνκερ, και σήμερα φαίνεται ότι μιλάμε πλέον για συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία στην οποία επιδιώκουν κάποιοι να συναινέσει και η Κύπρος”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Κάλεσε τον ΠτΔ να επιμένει στη δημόσια θέση του ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί το ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων, χωρίς να έχει συμμορφωθεί η Τουρκία με τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις , με το πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Δεν πρέπει, είπε, σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί ένα κείμενο συμφωνίας στο οποίο θα αναφέρεται η ανάγκη και αναφορά σε προετοιμασία για το άνοιγμα κεφαλαίων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η ΚΔ να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, το βάρος πλέον θα μεταφερθεί πάνω μας και θα πρέπει να πείσουμε εμείς γιατί δεν πρέπει να ανοίξουν τα κεφάλαια και δεν θα πιέζεται η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δικές της υποχρεώσεις.

Ερωτηθείς για την αναφορά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ περί διασύνδεσης του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα πρέπει να δούμε ακριβώς τι έχει υπόψη του ο κ. Τουσκ, “γιατί εμείς θεωρούσαμε ότι το Κυπριακό είχε ήδη διασυνδεθεί με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τις τότε συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου τόσο το 2005 όσο και το 2007 με το πρωτόκολλο της Άγκυρας, την αντιδήλωση και την υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την ΚΔ.

Η Τουρκία, σημείωσε, δεν έχει κάνει τίποτε από όλα αυτά, αντίθετα συμπεριφέρεται εχθρικά προς την ΚΔ, καταθέτει έγγραφα με τα οποία αρνείται την ίδια την υπόσταση της ΚΔ, στέλλει πολεμικά πλοία και παραβιάζει την κυριαρχία μας και την ΑΟΖ μας, παρενοχλεί ερευνητικά πλοία και για όλα αυτά δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά, αλλά κάποιοι θέλουν να μεταφέρουν το βάρος πάνω μας να συναινέσουμε στο άνοιγμα κεφαλαίων.

“Διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά η ολοκληρωτική και παταγώδης της πολιτικής που ακολουθείται στο Κυπριακό τα τελευταία χρόνια”, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή: KYΠΕ