Διμερής συνάντηση Τσίπρα – Τουσκ στις Βρυξέλλες

{loadposition ba_textlink}

Διμερής συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, διεξάγεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση αναβλήθηκε δύο φορές, λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών. Ο πρωθυπουργός έφυγε από τη Σύνοδο των Σοσιαλιστών την ώρα που στο βήμα βρισκόταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

O A.Τσίπρας σε ομιλία του στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών δήλωσε πως οι Σοσιαλιστές πρέπει να είναι θετικοί για μια συμφωνία με την Τουρκία. “Φανταστείτε ποια θα ήταν η κατάσταση χωρίς συμφωνία”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως έχουμε “δύο επιλογές, η μια είναι η συλλογική λύση και η άλλη είναι η διαχείριση με μονομερείς ενέργειες που θα έριχνε το βάρος στις χώρες υποδοχής”.

Η συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει δύο στόχους, ο πρώτος η είναι η εξάρθρωση των δικτύων παράνομης μετανάστευσης, και ο δεύτερος η εγκαθίδρυση ενός νόμιμου και μόνιμου διαδρόμου μετανάστευσης για πρόσφυγες. Πρέπει ακόμα να είναι σύμφωνη με διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ. Η Ελλάδα χρειάζεται, είπε ο πρωθυπουργός στήριξη στις υπηρεσίες διαχείρισης του προσφυγικού,”έχουμε πάρα πολύ λίγο κόσμο, θέλουμε προσωπικό και πόρους”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμη ότι “χρειάζεται να επιτευχθεί μαζική μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στην Ευρώπη και μια αξιόπιστη πολιτική επιστροφών”,καθώς και πως πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου στη Σύνοδο.

Πηγή: KYΠΕ