Διεθνής Αμνηστία: Το σχέδιο ΕΕ- Τουρκίας για προσφυγικό έχει ηθικές και νομικές ελλείψεις

{loadposition ba_textlink}

Τo σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων να στέλνεται πίσω στην Τουρκία ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχει νομικές και ηθικές ελλείψεις και ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ευάλωτους ανθρώπους, επισήμανε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, απευθύνοντας έκκληση στην Ευρώπη να αναλάβει την φιλοξενία περισσότερων ανθρώπων που αναζητούν άσυλο.

“Είναι προβληματικό, ηθικά και νομικά” δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από το Ντουμπάι.

Ο Σέτι ανέφερε, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε, ότι θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτήν την εβδομάδα “για να διατυπώσουμε κατ` ιδίαν το σοκ και την οργή μας για όσα προετοιμάζονται”.

“Υποστηρίζεται ότι δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο διότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Πως ακριβώς η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα για αυτούς τους ανθρώπους;” τόνισε ο Σέτι.

“Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει την Σύμβαση (των ΗΕ) για τους πρόσφυγες, επομένως την παραβιάζουν άμεσα”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων είναι σαφής, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και τους διωγμούς προστατεύονται διεθνώς. Επομένως πρέπει να εξετάσουν μία προς μία τις υποθέσεις”.

“Αυτή η ιδέα της ανταλλαγής ανθρώπινων όντων- είναι κάπως σοκαριστική. Αυτοί οι άνθρωποι ταξίδεψαν, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους” είπε ο Σέτι.

Πηγή: KYΠΕ