Ντάισλεμπλουμ και Μοσκοβισί χαιρετίζουν την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κύπρος μπορεί πια να χρηματοδοτεί τον εαυτό της και έχει επιστρέψει σε τροχιά ανταγωνιστικότητας.

“Ήταν το τελευταίο Εurogroup πριν από το τέλος του μήνα”, εξήγησε ο Πιέρ Μοσκοβισί. “Πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στην Κύπρο” κατέληξε.

Σε σχέση με την Ελλάδα λέχθηκε ότι οι επικεφαλής της αποστολής θα επιστρέψουν, “για μια συμφωνία όμως πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά”, όπως είπε ο Πρόεδρος του Εurogroup. “Kαλέσαμε την κυβέρνηση να κάνει την επιπλέον προσπάθεια”, τόνισε επεξηγώντας ότι στο πλαίσιο της αποστολής “θα ληφθούν και οι αποφάσεις σε σχέση με το χρέος στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης δέσμευσης της ΕΕ”. Όλα θα γίνουν όλα αυτά “τους επόμενους μήνες”.

“Έχουμε κοινό ενδιαφέρον να τελειώσει γρήγορα”, συμπλήρωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί και τόνισε ότι “είμαι χαρούμενος για την απόφαση που λάβαμε σήμερα για να γυρίσουν ακόμα και αύριο”, παρότι συμπλήρωσε πως υπάρχουν ακόμα “δύσκολες συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης”.

Ενδεικτικά ανέφερε τα φορολογικά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το συνταξιοδοτικό, την ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών και το πρωτόγεννες πλεόνασμα του 2018.

Aπό την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε εξερχόμενος του Συμβουλίου ότι “είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές. Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση”.

Πηγή: KYΠΕ