ΔΟΕ: Οι τιμές του πετρελαίου πιθανόν να έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους

{loadposition ba_textlink}

Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να έχουν ήδη φθάσει στο χαμηλότερο σημείο τους, καθώς η παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες παραγωγούς χώρες εκτός ΟΠΕΚ αρχίζει να πέφτει γρήγορα και η αύξηση της προσφοράς από το Ιράν ήταν λιγότερο εντυπωσιακή απ` ότι αναμενόταν, δήλωσε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

Ο ΔΟΕ, ο οποίος συντονίζει τις ενεργειακές πολιτικές των βιομηχανοποιημένων χωρών, είπε ότι πιστεύεται τώρα πως η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ θα μειωθεί κατά 750.000 βαρέλια ανά ημέρα το 2016 σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 600.000 βαρελιών ανά ημέρα.

Όπως ανέφερε, μόνο η παραγωγή των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 530.000 βαρέλια ημερησίως το 2016.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι δυνάμεις της αγοράς … κάνουν τα μαγικά τους και οι παραγωγοί υψηλότερου κόστους μειώνουν την παραγωγή τους», δήλωσε η ΔΟΕ από την έδρα του στο Παρίσι.

Είπε επίσης ότι η παραγωγή από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών μειώθηκε κατά 90.000 βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο λόγω διακοπών της παραγωγής στη Νιγηρία, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

“Εν τω μεταξύ, η επιστροφή του Ιράν στην αγορά ήταν λιγότερο δραματική από ό,τι οι Ιρανοί δήλωναν ότι θα είναι. Τον Φεβρουάριο πιστεύουμε ότι η παραγωγή αυξήθηκε κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως και, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι η επιστροφή του Ιράν θα είναι σταδιακή,” είπε ο ΔΟΕ.

Πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, τα αποθέματα στις βιομηχανικές χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχουν μειωθεί για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, αν και τα αποθηκευμένα αποθέματα αργού αυξήθηκαν.

«Για τις τιμές μπορεί να υπάρχει φως στην άκρη ενός μεγάλου, σκοτεινού τούνελ, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ακριβώς σίγουροι πότε, εντός 2017, θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ισορροπία στην αγορά πετρελαίου. Είναι σαφές ότι η τρέχουσα κατεύθυνση του ταξιδιού είναι η σωστή, αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε », δήλωσε ο ΔΟΕ.

Πηγή: KYΠΕ