Δωρεάν οδοντιατρική εξέταση σε όλα τα Νοσοκομεία

Δωρεάν οδοντιατρική εξέταση προς το κοινό στον προαύλιο χώρο των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου και Αμμοχώστου θα προσφέρει αύριοΠαρασκευή, 18 Μαρτίου ο Τομέας Πρόληψης των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας μέσω των τεσσάρων κινητών μονάδων του. Η δράση εντάσσεται στις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας για ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη σημασία των προληπτικών οδοντιατρικών εξετάσεων καθώς οι στοματικές παθήσεις, λόγω του αυξημένου επιπολασμού τους, αποτελούν μείζον θέμα δημόσιας υγείας με τις συνέπειες τους να είναι πολλαπλές σε ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ιδιαίτερα στα άτομα της μέσης και τρίτης ηλικίας οι στοματικές παθήσεις λαμβάνουν διαστάσεις καθολικής προσβολής.

Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση αφού τα αποτελέσματα πρόσφατης επιδημιολογικής έρευνας κατέδειξαν ότι, παρόλο που υπάρχει διαχρονική βελτίωση στο επίπεδο της στοματικής υγείας των Κυπρίων εν τούτοις εξακολουθούν να καταγράφονται μη ικανοποιημένες ανάγκες οδοντιατρικής φροντίδας, που συνδέονται με κοινωνικο-οικονομικούς, γεωγραφικούς και φυλετικούς παράγοντες. Σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες επισημαινουν ότι η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της προαγωγής της στοματικής υγείας και προς τούτο τα τελευταία χρόνια, έχουν εντατικοποιηθεί τα προληπτικά προγράμματα που προσφέρονται, καλύπτοντας τη δημόσια δημοτική και μέση εκπαίδευση και την ιδιωτική δημοτική εκπαίδευση. Πρόσθετα, όπως αναφέρεται, επένδυση γίνεται στην ανάπτυξη συνεργασιών με τους υπόλοιπους φορείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με στόχο την ανθρωποκεντρική και ολιστική αντιμετώπιση των πολιτών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Οδοντιάτρων (FDI) να εορτάζεται κάθε 20η Μαρτίου. Φετινό σύνθημα είναι «Όλα ξεκινούν εδώ-Υγιής στοματική κοιλότητα, υγιές σώμα» – σύνθημα το οποίο αποσκοπεί να τονίσει τη σημασία της στοματικής υγείας ως αναπόσπαστο στοιχείο της γενικότερης υγείας αλλά και της ποιότητας ζωής. Για διασφάλιση της στοματικής υγείας οι ειδικοί συμβουλεύουν:

(1) καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστο 2 φορές την ημέρα με φθοριούχα οδοντόκρεμα,

(2) περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης στη διατροφή, και

(3) συστηματική επίσκεψη στον οδοντίατρο για πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση τυχόν στοματολογικών προβλημάτων.