Ειδομένη: Παραμένουν στον καταυλισμό οι περισσότεροι πρόσφυγες

{loadposition ba_textlink}

Σε ένα θαύμα φαίνεται να ελπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως θα ήταν καλύτερο να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες, οι περισσότεροι παραμένουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Λίγοι παίρνουν τον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την ένταξή τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ η πλειονότητα συνεχίζει να ζει με τους ίδιους ρυθμούς στον πολύβουο καταυλισμό της Ειδομένης.

Υπάρχουν, μάλιστα, και μερικοί που συνεχίζουν να καταφτάνουν στο μικρό ακριτικό χωριό. “Υπάρχει μια σχετική κινητικότητα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αλλά τίποτα το εντυπωσιακό, όπως ίσως ανέμενε κάποιος μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μπαμπάρ Μπαλόχ, εκπρόσωπος της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ειδομένη.

Το προσωπικό της UNHCR στην Ειδομένη, αλλά και στα άλλα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, όπως στη Νέα Καβάλα και το Χέρσο, προσπαθούν να ενημερώσουν τους πρόσφυγες για τις προοπτικές που έχουν εφεξής, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλοί που μοιάζουν να μην κατανοούν πως τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν.

Πηγή: KYΠΕ