Έκκληση Υπ. Υγείας προς νοσηλευτές για ωριμότερες σκέψεις

{loadposition ba_textlink}

Σε δηλώσεις του στη Βουλή και κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των νοσηλευτών οι οποίοι συνεχίζουν την επ` αόριστον απεργία τους, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι “ η Κυβέρνηση βρίσκεται εν έσω μιας προσπάθειας πλήρους μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας στον τόπο μας. Δρομολογούνται κοσμοϊστορικές αλλαγές για τα θέματα που αφορούν την υγεία. Στην προσπάθεια για την οικοδόμηση της βάσης επί της οποίας θα λειτουργήσει η νέα υγεία στον τόπο μας, θα ήταν ευχής έργο εάν μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι ενδιαφερόμενοι, πολλώ δε οι ίδιοι οι νοσηλευτές που αποτελούν ένα εκ των ακρογωνιαίων λίθων της υγείας”.

Σημείωσε ότι “η λήψη απεργιακών μέτρων αλλά και η αποφασιστικότητα -η οποία είναι πλήρως σεβαστή -που επιδεικνύουν οι νοσηλευτές για δυναμικές διεκδικήσεις, στα πλαίσια των δομών του δημοσίου, μετά λύπης μου πρέπει να πω ότι δεν έχουν χώρο εις τη συζήτηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με όλους τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, για την οικοδόμηση μιας πλατφόρμας πέρα και έξω από τις ανελαστικές και ανεδαφικές δομές του εν στενή έννοια δημοσίου τομέα”.

“Κάνω εκ νέου έκκληση στους απεργούς να προσέλθουν, να κάνουν ωριμότερες σκέψεις και να έρθουν να καθίσουμε όλοι μαζί για ένα, δύο, τρεις μήνες, όσο χρόνο χρειαστεί, να καταλήξουμε πάνω σε εκείνες τις δομές, οι οποίες θα λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο της αυτονόμησης, θα κατοχυρώνουν όχι απλώς την πανεπιστημιακή παιδεία, την οποία σαφώς και έχουν οι νοσηλευτές και ήταν πρόθεση της πολιτείας ανέκαθεν να την αποκτήσουν γιατί πρέπει να αναβαθμίζονται όλοι οι επαγγελματίες υγείας ανεξαιρέτως, αλλά επίσης μέσα σε ένα κλίμα το οποίο να είναι απόλυτα ανοικτό στην υιοθέτηση της πραγματικής εικόνας της σημερινής οικονομίας, για να μπορέσουμε να θέσουμε σωστές βάσεις επί των οποίων θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, γιατί αν δεν τις θέσουμε αυτό το πράγμα που δημιουργούμε, στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας, θα καταρρεύσει και δεν θα μπορούμε να εξηγήσουμε στον Κύπριο φορολογούμενο, γιατί αφήσαμε όλες αυτές τις επενδύσεις που με το υστέρημα του Κύπριου φορολογουμένου έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, να καταρρεύσουν χωρίς να τις στηρίξουμε”.

Ερωτηθείς εάν έχουν ήδη προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ο Υπουργός είπε “όπου χρειάζεται ναι”.

Ερωτηθείς εάν έχουν υπάρξει προβλήματα στα νοσοκομεία, είπε πως “υπάρχουν προβλήματα βεβαίως, αντιλαμβάνεστε τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν για τίποτε προγραμματισμένο, λειτουργούν μόνο για την αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών. Άρα τα προβλήματα είναι πολλαπλάσια, όσο περνούν οι μέρες, γιατί δεν εξυπηρετούνται οι ασθενείς οι οποίοι είχαν προγραμματισθεί να κάνουν τις εγχειρήσεις τους, ή εν πάση περιπτώσει να εξετασθούν για θέματα τα οποία δεν κρίνονται ως επείγοντα ή έκτακτα”.

Ερωτηθείς εάν έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, ο κ. Παμπορίδης απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι “δεν θα επιτραπεί να χαθούν ανθρώπινες ζωές, και όπου υπάρξουν συμπεριφορές οι οποίες θέτουν συνανθρώπους μας σε κίνδυνο θα παραπέμπονται στα αρμόδια όργανα της πολιτείας”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός διερωτήθηκε “ποίος σας είπε ότι πληρώνονται οι νοσηλευτές; Πώς είναι δυνατόν να πληρώνεται κάποιος ο οποίος δεν προσφέρει υπηρεσίες;”.

Είπε, επίσης, ότι “το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό, κατοχυρωμένο από το σύνταγμα και την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν ζητά κανένας από κανέναν να παραιτηθεί του δικαιώματος που έχει στην απεργία. Υπάρχουν όμως και άλλα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην υγεία, και εν πάση περιπτώσει για να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια χρειάζεται προσωπικό ασφαλείας. Δεν νοείται λοιπόν κάποιος ο οποίος έχει οριστεί ως προσωπικό ασφαλείας και ενώ βρίσκεται στο χώρο εργασίας τους να αρνείται να λειτουργήσει ως προσωπικό ασφαλείας. Αν αυτό συμβεί, και εάν ως αποτέλεσμα αυτού κινδυνεύσει η ζωή οποιοδήποτε συνανθρώπου μας υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν”, κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ