Εκτεταμένο διάλογο και συνεργασία με τη Ρωσία ζήτησε ο Κοτζιάς από την ΕΕ

Εκτεταμένο διάλογο της ΕΕ με τη Ρωσία και ανάπτυξη των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση και ζήτησε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από τους 28 υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τις σχέσεις της ΕΕ με το Ιράν, τη Ρωσία και τη Λιβύη, αλλά και οι πρωτοβουλίες της Κομισιόν και της Γαλλίας για τη Μέση Ανατολή.

“Συζητήσαμε και επιμείναμε, από ελληνικής πλευράς, για την ανάγκη ενός εκτεταμένου διαλόγου με τη Ρωσία, ο οποίος θα είναι δεσμευτικός. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις και προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την πολιτική της, δεν μπορούμε να πάψουμε να προσπαθούμε να είμαστε σε συζήτηση και σε συνεργασία μαζί της. Το ίδιο είπαμε και για το Ιράν, ότι δηλαδή το Ιράν είναι ένα κράτος το οποίο προσβλέπει στην ανάπτυξη των σχέσεών του με τη Δύση και ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητά μας, την οποία περιέγραψα ως «προσέγγιση μέσα από την αλλαγή», να προσεγγίζουμε δηλαδή [το Ιράν] για να αλλάξουμε τη σχέση μας, αλλά και τις όποιες συνθήκες, πολιτικές και κοινωνικές, υπάρχουν σε αυτές τις χώρες», είπε.

Σε σχέση τέλος με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, επεσήμανε ότι: «είναι φυσιολογικό, όντας εδώ με τους Υπουργούς Εξωτερικών της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουμε μια σειρά από συζητήσεις που θα διευκολύνουν και θα προετοιμάσουν την όσο το δυνατό καλύτερη λήψη αποφάσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή».

πηγη:κυπε

πηγη:κυπε