Εμπλοκή στη Σύνοδο των 28-Άρνηση Ουγγαρίας για πρόσφυγες

 

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν συνεπικουρούμενος από την Σλοβενία, την Πολωνία και την Τσεχία, φέρονται σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν αντιρρήσεις επί της συζητούμενης πρότασης για επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και από εκεί μετεγκατάστασή τους στην ΕΕ, με το επιχείρημα ότι η Τουρκία δεν είναι “ασφαλής χώρα”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, τοποθετούμενος επί της Συνόδου χαρακτήρισε τη στάση τους “υποκριτική” τονίζοντας ότι “ούτε δέχεστε να φιλοξενήσετε πρόσφυγες, ούτε να επιστραφούν στην Τουρκία”, και προείδοποιησε ότι “αν δεν συμφωνήσουν στο κεντρικό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων, αυτοί θα αναζητήσουν και τελικά θα βρουν άλλες διαδρομές για να φθάσουν στον προορισμό τους”.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι “νίκησαν οι Ορμπαν της Ευρώπης” και εξηγούσαν ότι “το κλείσιμο των συνόρων είναι μη αναστρέψιμο στην παρούσα φάση”.

Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε η πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, προς το παρόν η Ελλάδα επιδιώκει:

– λειτουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου με μεταφορά των προσφύγων αεροπορικώς, τόσο από τη Ελλάδα, όσο και από την Τουρκία.

– να σταλεί σαφές μήνυμα σε όσους περιμένουν στα τουρκικά παράλια να μην κατευθυνθούν προς την Ελλάδα.

– να υπάρξει άμεση επιστροφή στην Τουρκία, εντος 48 ωρών όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

– να εγκριθεί άμεση οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών που έχουν διαμορφωθεί.

Προς το παρόν η Σύνοδος παραμένει στο επίπεδο των 28, το δείπνο με τον Αχμέτ Νταβούτογλου δεν έχει ξεκινήσει και οι ηγέτες επεξεργάζονται ένα ακόμα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα παρουσιάσουν αργότερα στον Τούρκο ομολογό τους.

Πηγή: KYΠΕ