138,000 ευρώ “τσέπωσε” ο Λουρουτζιάτης

{loadposition ba_textlink}

Οι οκτώ που παρουσιάστηκαν το πρωί στο δικαστήριο είναι οι: Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, Δημήτρης Πατσαλίδης, οικονομικός διευθυντής του Δ. Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, Μιχάλης Πάντης που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης , οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνης Κουρουζίδης, Στέλιος Παπαδόπουλος και Χρηστάκης Πέτρου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, καθώς και ο πρώην λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργος Κουλαππής και ο υιός του Νίκος Κουλαππής, ο οποίος είναι ιατρός στο επάγγελμα.

Σημειώνεται ότι τα διατάγματα κράτησης των τριών προσώπων που συνελήφθησαν το προπερασμένο Σάββατο και τέθηκαν υπό κράτηση (οι Μιχάλης Μιχαήλ , η Σκεύη Πρωτοπαπά και η Παντελίτσα Μάππουρα) λήγουν σήμερα και αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι το απόγευμα.

Η απόφαση για τους οκτώ θα ληφθεί γύρω στις τρεις το απόγευμα. Η Αστυνομία αιτήθηκε την οκταήμερη κράτηση αφού όπως δήλωσε ο εξεταστής της υπόθεσης Γιάννος Κωνσταντίνου, που προΐσταται των ερευνών, για την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να ληφθούν άλλες εκατό καταθέσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο και να αξιολογηθούν διάφορα τεκμήρια

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη δεν έφερε ένταση, του Μιχάλη Πάντη δεν έφερε ένσταση, ο συνήγορος του Αντώνη Κουρουζίδη έφερε ένσταση στο χρόνο κράτησης και ζήτησε μια με δύο μέρες, ο συνήγορος των Στέλιου Παπαδόπουλου και Χρηστάκη Πέτρου δεν έφερε ένσταση, αλλά είπε ότι η στάση του δεν θα παραμείνει η ίδια σε περίπτωση ανανέωσης της κράτησης.

Ο συνήγορος του δημάρχου Λάρνακας έθεσε θέμα λέγοντας ότι η υπόθεση έπρεπε να διαχωριστεί , πρόκειται είπε για δύο διαφορετικές υποθέσεις, δηλαδή μια υπόθεση για ΧΥΤΑ Πάφου και μια για ΧΥΤΥ Κόσιης και ότι “καταχρηστικά και λανθασμένα” ο πελάτης του είναι ενώπιον των ανακριτικών αρχών.

Ο συνήγορος των Γιώργου και Νίκου Κουλλαπή είπε ότι ο Νίκος Κουλαππής εργαζόταν ως γιατρός στην εταιρεία, έκανε δηλαδή κάποιους εμβολιασμούς.

Η κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται από τον Σίμο Συμεού, είπε ότι δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση. Μίλησε για ογκωδέστατο ανακριτικό έργο το οποίο χρήζει διερεύνησης. Σε σχέση με τον διαχωρισμό της υπόθεσης που έθεσε ο συνήγορος του Λουρουτζιάτη, είπε ότι γενεσιουργός αιτία είναι η επίδικη εταιρεία αλλά και το συγκεκριμένο πρόσωπο δηλαδή ο Γιάννης Κοκότσης ο οποίος εμπλέκει τους υπόπτους στο σκάνδαλο.

Ο συλληφθείς Σάββας Βέργας που ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση του ΣΑΠΑ δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Επίσης τα υπόλοιπα τρία εντάλματα σύλληψης που αφορούν έναν πρώην διευθυντή της Ελλαδικής εταιρείας Helector και δύο υπαλλήλους της εταιρείας, δεν εκτελέστηκαν αφού τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα. Αναμένεται η έκδοση Ευρωπαϊκών διαταγμάτων σύλληψης τους.

Σημαντικό στοιχείο για τις ανακριτικές αρχές που οδήγησε στη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης χθες ήταν οι αναφορές του Γιάννη Κοκότση ο οποίος είπε στην κατάθεσή του ότι βρέθηκε “σε ασφυκτική κατάσταση εκβιασμού με αποτέλεσμα να δίνει μίζες”.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας έλαβε μίζες 365,000 ευρώ, ο τελών σε διαθεσιμότητα ο οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου Δημήτρης Πατσαλίδης έλαβε 217,200 ευρώ σε διάφορες συναντήσεις σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό και στα γραφεία του ΧΥΤΑ και ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης έλαβε σε 9 διαφορετικές συναντήσεις το ποσό των 138,000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης ο Κοκότσης ανέφερε στην κατάθεσή του ότι αν δεν έδινε τις μίζες, δεν θα λάμβανε τις απολαβές που δικαιούτο η εταιρία Ελέκτορ για εργασίες που εκτέλεσε στο ΧΥΤΑ Πάφου.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε ακόμη ότι ένας εκ των καταζητούμενων, για τον οποίο εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα, ο Ιμάρ Μπακλέρ πολιτικός μηχανικός στην Ελέκτορ, πήρε μίζες από τον Κόκοτση 197,400 ευρώ οι οποίες κατέληγαν στον τρίτο ύποπτο Αντώνη Κουρουζίδη, στον τέταρτο ύποπτο Στέλιο Παπαδόπουλο και στον πέμπτο ύποπτο Χρηστάκη Πέτρου.

Όλοι οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κατάχρηση εξουσίας, κλοπής, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πηγή: KYΠΕ