Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του QE της ΕΚΤ, που είχε κόστος €1,30 εκατομμύρια το λεπτό

 

{loadposition ba_textlink}

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και οι συνεργάτες του έχουν ξοδέψει πέρα των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, και ακόμη τα αποτελέσματα απέχουν πολύ από αυτά που έλπιζαν πως θα είναι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, έχοντας η ΕΚΤ ξοδέψει €1.300.000 το λεπτό ή €2.000 για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στην Ευρωζώνη, μόλις που υπάρχει πληθωρισμός, ενώ η οικονομική ανάπτυξη παραμένει υποτονική και τα χρηματιστήρια υποχωρούν κατά 13%.

Το ευρώ είναι σχεδόν 5% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοι του Ντράγκι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (Fed) έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια, για πρώτη φορά, κατά την τελευταία δεκαετία.

Υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις – το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης στην αγορά ομολόγων είναι χαμηλότερο, αν και αυτό δεν αφορά όλα τα κράτη μέλη, η ανεργία συνέχισε να μειώνεται και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο τραπεζικός δανεισμός προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά άρχισε σταδιακά να αυξάνεται.

Η ΕΚΤ εκτιμά πως τα μέτρα που έλαβε θα προσθέσουν περίπου μία ποσοστιαία μονάδα στο ΑΕΠ μεταξύ 2015 και 2017, ένα σημαντικό ποσοστό καθώς η ανάπτυξη είναι μικρότερη από 2%, και ότι τα μη συμβατικά μέτρα που εφάρμοσε από τα μέσα του 2014 είχαν αντίκτυπο ίσο με μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης σε κανονικές συνθήκες.

Μια μέρα μετά την πρώτη επέτειο εφαρμογής του QE, στις 9 Μαρτίου, η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρία της με αυξημένες τις προσδοκίες για λήψη περισσότερων μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Οι περαιτέρω μειώσεις των καταθετικών επιτοκίων που ήδη βρίσκονται κάτω από μηδέν έχουν ήδη προεξοφληθεί, ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος για αγορά περιουσιακών στοιχείων 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα στο πλαίσιο του QE και/ή θα επεκτείνει τη λήξη του προγράμματος πέρα από το Μάρτιο του 2017.

Πηγή: KYΠΕ