Ο ένας Φεβρουάριος για Άνοιξη

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Τμήματος Μετεωρολογίας, ο Φεβρουάριος του 2016 επεφύλαξε μερικές ακραίες καταγραφές, που αφορούν μεταξύ άλλων, τη μέγιστη καταγραφείσα θερμοκρασία, καθιστώντας τον τον πλέον πιο θερμό Φεβρουάριο, και το καταγραφέν αθροιστικό ύψος βροχής, καθιστώντας το Φεβρουάριο ένα αρκετά ολιγόομβρο μήνα.

Το Τμήμα Μετεωρολογίας αναφέρει ότι η Πόλη Χρυσοχούς κατέγραψε την απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία των 28.2° C για τον μήνα, με την κανονική στο σταθμό να είναι μόνο 16.3° C και τη μέση ημερήσια μέγιστη να είναι 21.3° C .

Επιπλέον, στο σταθμό ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας καταγράφηκε η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία στο 27.8° C, με την κανονική να είναι μόνο 16.0° C, και τη μέση ημερήσια μέγιστη 20.8° C.

Εξάλλου, η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία για το μήνα Φεβρουάριο καταγράφηκε και στον μετεωρολογικό σταθμό πλατείας Τροόδους και ήταν 18.9° C, με τη μέση ημερήσια μέγιστη να είναι μόλις 4.1° C.

Παρόμοια καταγραφή έγινε και στο σταθμό του αεροδρομίου Λάρνακας, με την απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία να είναι 26.2° C, την κανονική του να είναι 17.0° C και τη μέση ημερήσια μέγιστη 20.1° C, ενώ στον μετεωρολογικό σταθμό Παραλιμνίου η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία ήταν 24.4° C με την κανονική να είναι 16.0° C.

Αναφορικά με την ανάλυση του προκαταρκτικού αθροιστικού ύψους βροχής, ο σταθμός ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας κατέγραψε μόνο 9.3 χιλιοστά αθροιστικού ύψους βροχής κάτι που καθιστά τον Φεβρουάριο του 2016 τον πιο ξηρό Φεβρουάριο για το σταθμό αυτό, με το κανονικό αθροιστικό ύψος να είναι 44.5 χιλιοστά.

Ο μετεωρολογικός σταθμός του αεροδρομίου Πάφου σημείωσε 10.6 χιλιοστά αθροιστικό ύψος βροχής, καθιστώντας τον Φεβρουάριο του 2016 το δεύτερο πιο ξηρό Φεβρουάριο του σταθμού (ο πρώτος πιο ξηρός ήταν ο Φεβρουάριος του 1989 με 6.3 χιλιοστά ύψος βροχής) και το κανονικό ύψος να είναι 59.8 χιλιοστά.

Επίσης, ο μετεωρολογικός σταθμός της πλατείας Τροόδους κατέγραψε μόλις 44.2 χιλιοστά ύψος βροχής καθιστώντας τον Φεβρουάριο του 2016 το δεύτερο πιο ξηρό Φεβρουάριο (ο πρώτος πιο ξηρός Φεβρουάριος ήταν ο Φεβρουάριος του 1998 με 36.6 χιλιοστά ύψος βροχής) και το κανονικό αθροιστικό ύψος βροχής του σταθμού να είναι 177.7 χιλιοστά.

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω ακραίες μετρήσεις ήταν αποτέλεσμα των υψηλών πιέσεων, οι οποίες επηρέασαν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κατά τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πηγή: KYΠΕ