Ενισχύθηκαν οι αποπληθωριστικές πιέσεις τον Φεβρουάριο

 

{loadposition ba_textlink}

Ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο 2016 μειώθηκε με ρυθμό -2,2% σε σύγκριση με -1,1% τον Ιανουάριο 2016, σύμφωνα με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Φεβρουάριο που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Το Φεβρουάριο 2015 ο ρυθμός πληθωρισμού ήταν -0,8%.

Οι μεγαλύτερες αποπληθωριστικές πιέσεις τον Φεβρουάριο του 2016 καταγράφηκαν στις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις τιμές των καυσίμων. Ειδικότερα η κατηγορία στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστό -10,4% ενώ η κατηγορία μεταφορές μειώθηκε με ρυθμό – 9,6%. Η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 3% καταγράφηκε στην κατηγορία αλκοολούχα ποτά και καπνός.

Πρόκειται για τον 15ο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή καταγράφει αρνητικό πρόσημο, ενώ ο Φεβρουάριος 2016 κατέχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αποπληθωρισμού που καταγράφηκε από το 2002 οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Το υψηλότερο ποσοστό ήταν τον Ιούλιο του 2015, οπότε ο πληθωρισμός κατέγραψε μείωση σε ποσοστό – 2,4%.

Πηγή: KYΠΕ