Ενόρκως θα καταθέσει ο Ρ. Ερωτοκρίτου στις 29 Μαρτίου

{loadposition ba_textlink}

Να καταθέσει ενόρκως από το εδώλιο του μάρτυρα και να αντεξεταστεί από την Κατηγορούσα Αρχή επέλεξε ο τέως Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκος Ερωτοκρίτου για να απολογηθεί ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Σε σχέση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους στην ίδια υπόθεση, με ένορκη μαρτυρία επέλεξε να δώσει και τη δική του εκδοχή ο Παναγιώτης Νεοκλέους, ενώ ο Ανδρέας Κυπρίζογλου θα προβεί σε ανώμοτη δήλωση από το εδώλιο του κατηγορουμένου, χωρίς να ορκιστεί και να χωρίς να αντεξεταστεί από την Κατηγορούσα Αρχή και το δικηγορικό Γραφείο Andreas Neocleous & Co LLC θα καλέσει μάρτυρες υπεράσπισης.

Εκτός από το Γραφείο Νεοκλέους, το δικαίωμα κλήτευσης μαρτύρων υπεράσπισης, οι οποίοι θα αντεξεταστούν από την Κατηγορούσα Αρχή, επέλεξαν να κάνουν χρήση και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, το Κακουργιοδικείο, ενώπιον του οποίου συνεχίζεται η ποινική υπόθεση εναντίον των πιο πάνω κατηγορουμένων, αποφάσισε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση και κάλεσε τους κατηγορούμενους σε απολογία.

Ο δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου Χρήστος Πουργουρίδης ανέφερε σήμερα ότι ο πελάτης του επέλεξε “να καταθέσει ενόρκως”, δίνοντας τη δική του εκδοχή με ένορκη μαρτυρία από το εδώλιο του μάρτυρα και αντεξεταζόμενος από την κατηγορούσα αρχή.

Εμφανιζόμενος στο Κακουργιοδικείο και εκ μέρους του κατηγορούμενου Ανδρέα Κυπρίζογλου, ο κ. Πουργουριδης είπε ότι ο κ. Κυπρίζογλου “θα κάμει δήλωση από το εδώλιο του κατηγορουμένου” , δίνοντας, δηλαδή, τη δική του εκδοχή με ανώμοτη δηλωση, χωρίς να ορκιστεί και χωρίς να αντεξεταστεί από την κατηγορούσα αρχή.

Ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι σε ό,τι αφορά τη μαρτυρία του κ. Ερωτοκρίτου “έκαμα πολύ σκληρές προσπάθειες και εργάστηκα πολλές ώρες για να είμαι έτοιμος σήμερα, αλλά δυστυχώς δεν το κατόρθωσα” επικαλούμενος την ενεργό και πολύωρη ενασχόληση του με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Συνόδο Κορυφής της ΕΕ η οποία, όπως είπε, ασχολήθηκε αυτή την εβδομάδα με ένα πολύ σημαντικό θέμα για το Συμβούλιο, αυτό των προσφύγων και των δικαιωμάτων τους. Ως εκ τούτου, ζήτησε αναβολή για να μπορέσει να ετοιμαστεί για την κατάθεση του πελάτη του.

Ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου ετοίμασε και του έστειλε ένα γραπτό κείμενο, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να ετοιμάσει τις παρατηρήσεις του και γι` αυτό και ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας. Είπε, επίσης, ότι και οι δύο κατηγορούμενοι, τους οποίους εκπροσωπούσε σήμερα, θα κάνουν χρήση του δικαιώματος να καλέσουν και μάρτυρες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δικηγορικού Γραφείου Andreas Neocleous & Co LLC, Γεώργιος Γεωργίου είπε ότι η κατηγορούμενη εταιρεία θα καλέσει “ή ένα ή δύο μάρτυρες”.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Παναγιώτη Νεοκλέους, Αλέκος Μαρκίδης είπε ότι ο πελάτης του “θα καταθέσει ενόρκως και θα έχει και μάρτυρες”.

Ερωτηθείς σχετικά από την Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου, οι συνήγοροι υπεράσπισης ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν κοινοί μάρτυρες, αφού δεν υπάρχει κοινή υπεράσπιση.

Σε συνεννόηση με όλες τις πλευρές, το Κακουργιοδικείου όρισε τις ημερομηνίες 29, 30 και 31 Μαρτίου, η ώρα 9 το πρωί, για έναρξη της διαδικασίας απολογίας των κατηγορουμένων ενώπιον του Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου, η εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής, “όπως δύναται να εξαχθεί συνοψίζοντας τις λεπτομέρειες των αδικημάτων, την προσκομισθείσα μέχρι στιγμής μαρτυρία και τη σχετική αγόρευση”, είναι ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση κατά το διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου του 2013 συνωμότησαν όπως οι κατηγορούμενοι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους μην καταχωρίσουν εμφάνιση σε αγωγή που θα καταχωρούσε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και εταιρείες συμφερόντων του, ούτως ώστε να εκδοθεί απόφαση ερήμην υπέρ των ιδίων ως εναγόντων με όφελος €515.679,99 και αντίστοιχη βλάβη των συμφερόντων των εκεί εναγομένων (ή και της Τράπεζας Κύπρου στην περίπτωση της κατηγορίας για συνωμοσία προς καταδολίευση) διαπράττοντας έτσι τα αδικήματα της συνωμοσίας για εκτροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Εις αντάλλαγμα του πιο πάνω οφέλους, σύμφωνα πάντα με την εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Ερωτοκρίτου, όντας Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως, συμφώνησε με τους Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτη Νεοκλέους να προωθήσει την ποινική δίωξη πέντε φυσικών και ενός νομικού προσώπου, για την υπόθεση της Providencia, διαπράττοντας έτσι ο ίδιος τα αδικήματα του δεκασμού, της δωροληψίας και συναλλαγών που υποδηλώνουν διαφθορά και οι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους τα αδικήματα του δεκασμού, της ενεργούς δωροδοκίας και συναλλαγής με αντιπροσώπους. Σ΢ύμφωνα με την πιο πάνω εκδοχή, η ενέργεια του κ. Ερωτοκρίτου να διατάξει την ποινική δίωξη συνιστά και κατάχρηση της αναγόμενης στα καθήκοντα του εξουσίας διότι έγινε παρά τις αντίθετες οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέως.

Για την υπόθεση,ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, και της κατάχρησης εξουσίας.

Οι Παναγιώτης Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ» αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της ενεργού δωροδοκίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων και των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά.

Και οι 4 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, επίσης, τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο αθώωσε και απάλλαξε τον κ. Ερωτοκρίτου από την κατηγορία της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό.

 

Πηγή: KYΠΕ