Επικρίσεις ΗΠΑ κατά Τουρκίας για διώξεις ακαδημαϊκών

{loadposition ba_textlink}

Νέες επικρίσεις σε βάρος της τουρκικής κυβέρνησης, αυτή τη φορά για τις διώξεις σε βάρος αρκετών από τους 1.100 ακαδημαϊκούς που συνυπέγραψαν προ εβδομάδων επιστολή για την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως 471 από τους ακαδημαϊκούς ερευνώνται από τις τουρκικές αρχές και σε βάρος 156 έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, είπε η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει αυτές τις ενέργειες «ως μέρος μιας ανησυχητικής τάσης στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία επίσημα όργανα επιβολής της τάξης και δικαστικές αρχές, χρησιμοποιούνται για να αποθαρρύνουν νόμιμο πολιτικό λόγο.”

«Σε κάθε δημοκρατική κοινωνία, κρίσιμες απόψεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται και σίγουρα να μην φιμώνονται. Γι `αυτό προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές – όπως έχουμε πει πολλές φορές – να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους προασπίζουν τις δημοκρατικές αξίες που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της Τουρκίας», σημείωσε.

Ο κ. Τόνερ πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν από το κλίμα που δημιουργείται στην Τουρκία, μέσα στο οποίο αποθαρρύνονται από το να συμμετάσχουν σε δημόσιο διάλογο νόμιμες επικριτικές φωνές, όπως εκδότες, ακαδημαϊκοί.

«Είναι ανησυχητικό. Το εγείρουμε με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 30 Μαρτίου, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο για την Ασφάλεια των Πυρηνικών, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο της Ουάσιγκτον 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου.

«Χωρίς επιβεβαίωση ότι κατ’ ακρίβεια έρχεται και αν θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο, δεν θα ήθελα να μιλήσω για ποια πιθανόν θα ήταν η ατζέντα. Εκτός του να πω ότι θα συζητήσουμε ένας εύρος θεμάτων με την Τουρκία και δεν θα διστάσουμε να συζητήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τους στενούς συμμάχους και εταίρους μας», είπε.

Ο κ. Τόνερ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Πηγή: KYΠΕ