Επιτυχής ολοκλήρωση Ασκήσεων με Ισραήλ και Γαλλία

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η άσκηση με την επωνυμία «ΟΝΙΣΗΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 1/2016» διεξήχθη στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος συνεργασίας, για κοινές ασκήσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.

Η άσκηση, διάρκειας 3 ημερών, πραγματοποιήθηκε εντός του FIR Λευκωσίας και στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτή συμμετείχαν επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και αεροσκάφη διαφόρων τύπων της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Η άσκηση έρευνας-διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία “CYPFRA-01/16”, πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κύπρου και της Γαλλίας.

Τον επιχειρησιακό έλεγχο και το συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης συνεχάρη το ΓΕΕΦ και όλο το προσωπικό που συμμετείχε, για την επιτυχή διεξαγωγή των ασκήσεων, που αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη και ευαίσθητη περιοχή.

Τόνισε ότι ανάλογες ασκήσεις με τη συνεργασία φίλων και γειτονικών χωρών δίνουν τη δυνατότητα για συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, συνάσκηση με ένοπλες δυνάμεις ισχυρών χωρών καθώς και για συνεχή έλεγχο της επιχειρησιακής ετοιμότητας αεροναυτικών και επίγειων μέσων.

Σημείωσε ότι οι ασκήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο διμερών συνεργασιών που αναπτύσσει η Κύπρος και αφορούν σενάρια σε σχέση με την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας και ασύμμετρων απειλών.

Πηγή: KYΠΕ